Autor: Mariliis Pinn • 19. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TIR-andmete elektrooniline edastamine peagi kohustuslikuks

Maksu- ja tolliamet juhib TIR-märkmiku valdajate tähelepanu TIR-veo andmete elektroonilise edastamise kohustusele järgmisest aastast.

Alates 1. jaanuarist 2009 jõustuvad TIR-vedude teostamisega seotud muudatused Euroopa Ühenduse seadusandluses. Muudatused kohustavad TIR-märkmiku valdajat esitama Euroopa Ühenduse tolliasutustele TIR-andmed elektrooniliselt ning liikmesriikide tolliasutusi neid andmeid elektrooniliselt vahetama.

Alates 1. jaanuarist 2009 tekib TIR-märkmiku valdajal kohustus edastada Euroopa Ühenduse lähte-/sisenemistolliasutusele elektroonilised TIR-veo andmed ühenduse transiidisüsteemi (NCTS) vahendusel.

Klientidel on võimalus maksu-ja tolliametile elektroonsete TIR-veo andmete edastamiseks:. Abi saab ka infotelefonidel 8800814 (tolliinfo) ja 8800815 (e-maksuamet). Infotelefonide tööaeg E-N: 8.30 - 16.30, R: 8.30 - 15.30.).

- e-maksuameti/e-tolli kaudu - kasutusjuhendid MTA veebilehel: www.emta.ee

- kasutades IRU-eeldeklareerimise süsteemi - palume pöörduda Eesti Rahvusvahelise Autovedajate Assotsiatsiooni TIR-osakonna poole (vt http://www.eraa.ee

TIR-vedude tollivormistus paberkandjal TIR-märkmikus jätkub vastavalt TIR-konventsioonis sätestatud nõuetele. See tähendab, et vaatamata kohustusele esitada Euroopa Ühenduse tollile TIR-veo andmed elektroonselt, jääb jätkuvalt ja muudatusteta käibima paberkandjal TIR-märkmik.

TIR-märkmik on tollidokument, mis hõlbustab TIR-konventsiooniga ühinenud riikide piiride ületamisel tehtavaid tolliprotseduure. TIR-transiidisüsteem hõlbustab kaupade liikumist rahvusvahelises kaubanduses ja kindlustab transiidiriikidele nõutud tollitagatised ja garantiid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077