Autor: Mariliis Pinn • 19. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Logistikaühingust saab Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing

18. detsembril otsustas Eesti Logistikaühingu üldkoosolek viia organisatsiooni järgmisele arengutasemele ning nimetada see ühtlasi ümber Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühinguks.

Inglise keeles saab ühingu uueks nimeks Estonian Purchasing and Supply Chain Management Association, teatas ühing. Peatselt üheksa aastaseks saava ühingu juhatuse esimehe Illimar Pauli sõnul on selline muudatus ajendatud logistikute ning tarneahelajuhtide liitumisest Eesti ostujuhtidega.

Kuna septembris alanud läbirääkimiste käigus tuvastati väga suur huvide ühisosa ja kattuvad eesmärgid, otsustasid ostujuhid loobuda eraldi ühingu moodustamisest ning lepiti kokku tingimustes, kuidas moodustatakse ühine organisatsioon senise Eesti Logistikaühingu baasil. Muudatus vormistati ametlikult uue põhikirja kinnitamisega Logistikaühingu üldkoosoleku poolt 18. detsembril. Lisaks uuele põhikirjale kinnitas üldkoosolek ka Eesti- Ostu ja Tarneahelate Juhtimise Ühingu eetikakoodeksi, mis sätestab ühingu liikmetele kohustuslikud eetilise käitumise normid ning annab  kasulikke soovitusi.

Samuti koostati uus väärtuspakkumine, milles rõhutatakse seitset põhivaldkonda:

1. Ühingu tegevuse peamiseks eesmärgiks on ostu- ja tarneahelate juhtimise professionaalide arendamine ning seeläbi Eesti majanduse konkurentsivõime kasvatamine.

2. Ühingu liikmeskond moodustab Eestis unikaalse ostu- ja tarneahelate juhtimise kompetentside kogumi. Ühingu liikmeskonda kuulumine on ostu- ja tarneahelate juhtimisega seotud  ettevõttele ning isikule staatuse sümboliks.

3. Ühing esindab liikmete ühishuve.

4. Ühing võimaldab liikmetele juurdepääsu globaalsetele ostu- ja tarneahelate juhtimise võrgustikele.

5. Ühing on Eesti ostu- ja tarneahelate juhtimise valdkonna ning oma liikmete ärivõimaluste turundaja.

6. Ühingu liikmetele on kodulehel loodud arvestatav ressursikeskus.

7. Ühing on Eestis tarneahelate juhtimise erialade kutset omistavaks organiks.

Logistikute ning ostujuhtide ühisorganisatsiooni moodustamise kaudu suudetakse edaspidi liikmetele topeltväärtust pakkuda, kuna enamasti on liikmeskonda kuuluvais ettevõtteis esindatud nii ostujuhtimise, kui logistika valdkond. Kahe eraldi ühingu asemel ühe moodustamine hoiab ära ebaterve konkurentsi kahe ühingu vahel, mille eesmärgid on samad ning liikmeskond kattub. Ühiselt valdkonda arendades saavad ostu- ja tarneahelate juhtimise protsessid paremini sünkroniseeritud. Lisaks kasvavad nii ühingu liikmeskond, kui ka mõjukus ühiskonnas. Ühine administreerimine on kuluefektiivne ja loob kohese sünergia. Ühingu 2009.a. eelarve maht ületab esmakordselt maagilise miljoni krooni piiri, mida peetakse Eestis mittetulundusühingute jaoks arvestatava teovõime läveks. Siinkohal olgu ära mainitud, et eelarve tulude poolel on liikmemaksudel vaid 20% osakaal. 80% eesmärkide saavutamiseks vajalikest tuludest teenitakse ühingule erinevate projektide kaudu. Esimese arvestatava projektina asub ühing moodustama Eesti Tarneahelate Juhtimise Klastrit. Selles EAS-i ja Tallinna Ettevõtlusameti poolt toetavas projektis osalevad partneritena Eesti Masinatööstuse Liit, Regio, Tallinna Sadam, Transestonia ja SHG Estonia.

Logistikaühingu põhikirja üldkoosoleku poolt sisse viidud olulisimad muudatused puudutavad ühingu uut nime, uut eesmärgi sõnastust, senisest põhimõtteliselt erinevat liikmeskonna struktuuri ning viieliikmelise juhatuse laiendamist seitsmeliikmeliseks. Uue põhikirja kohaselt on ühingul seitse erinevat liikmete kategooriat ja katkematu liikmestaaz omandab olulise tähenduse. Liikmete kategooriad on järgmised:

Liikmekandidaat- Ainult tudengid. Liikmekandidaat saab olla maksimaalselt 5 aastat alates liitumisest eeldusel, et selle perioodi vältel on liikmekandidaat jätkuvalt tudeng.

Lihtliige- Kuni viis aastat katkematut liikmestaazi (staaziarvestus algab lihtliikmeks saamisest).

Põhiliige- Kuni viisteist aastat katkematut liikmestaazi.

Vanemliige- Enam kui viisteist aastat katkematut liikmestaazi.

Auliige- Staatus antakse juhatuse otsuse alusel.

Juriidilisest isikust liige- Praktikas ostu- ja/või tarneahelate juhtimisega tegelev ettevõte.

Assotseerunud liige- Praktilise ostujuhtimisega mitte tegelevad organisatsioonid, konsultatsiooni- ja koolitusfirmad, tarkvarafirmad jt ostujuhtimist toetavate teenuste pakkujad. Ettevõtte liitumise kas juriidilisest isikust, või assotseerunud liikmena otsustab juhatus.

Ostujuhtide seast valiti üldkoosoleku poolt ühingule kaks täiendavat juhatuse liiget ning üks asendusliige. Juhatusse valiti Janek Õsso (Wendre) ja Emöke Sogenbits (Enics), asendusliikmeks Jako Tsäko (Soojustuskeskus).

Brändikonkurss

Lähtuvalt uue ametliku nime „Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing“ pikkusest ja selle mõistetavusest ainult eesti keeles, kuulutab juhatus välja konkursi ühingule sobiva brändi leidmiseks, mis iseloomustaks ühingut, oleks lühike ja kõlav, kergesti meeldejääv ning kõigis keeltes lihtsalt hääldatav. Eeskujuks on võetud sellised edukad brändiprojektid, nagu näiteks Elion ja Klick. Oma ideed ja ettepanekud palume saata ühingu e-posti aadressile info(at)logi.ee hiljemalt 12. jaanuariks 2009.

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077