Autor: Mariliis Pinn • 15. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus aasta toob muutused MTA arvestussüsteemis

Alates 5. jaanuarist 2009 toimib MTA-s uus arvestussüsteemi, mille muutmise eesmärkideks on pakkuda edaspidi detailsemat infot nõuete-kohustuste ja nende tasumise kohta, kaas-ajastada arvestussüsteemi ning vähendada riigimaksude tasumise halduskulusid.

Järgneb AS Deloitte Advisory kommentaar:

MTA kannab vanast arvestussüsteemist uude süsteemi üle 2006. - 2008. aasta maksukohustuste ja nende täitmise andmed. 2005. aasta ja varasemate perioodide kontokaartide andmeid peab isik edaspidi vajadusel tellima maksu- ja tolliametist, esitades vastava avalduse kas teenindusbüroole või elektroonselt e-maksuameti/e-tolli rubriigis „Teated MTA-le.

Seoses muudatustega on maksuhaldur teavitanud sellest, et ajavahemikus 24. detsember 2008 kuni 02. jaanuar 2009 seisatakse maksu- ja tolliameti infosüsteemid. Mainitud perioodil puudub võimalus näha ja töödelda maksuinfot e-maksuametis. Raha kantakse maksumaksjate pangakontodele kuni 18. detsembrini, maksu- ja tolliameti pangakontodele saab teha ülekandeid aga ka muudatuste perioodil.

Olulisemad muudatused seoses uue arvestussüsteemi kasutuselevõtmisega:

• Igal maksumaksjal saab olema üks ettemaksekonto, kuhu laekuvad kõik summad, mida maksumaksja on maksuhaldurile üle kandnud. Viitenumber on uue süsteemi kohaselt maksumaksja, mitte maksu kohta.• Sihtotstarbeliste laekumiste pangakontod kaovad. Kasutada võib SEB Panga ja Swedbank’i online-pangakontosid, millele tehtud maksetele rakendub tavamakse hind.• Kõikide maksude tasumisele kuuluv koondsumma hakkab maksu- ja tolliameti pangakontole laekuma ühe maksena, st. mitme erineva viitenumbriga ülekande asemel on alates uuest aastast vaja teha vaid üks.• Süsteem kannab seejärel ettemaksukontole laekunud summad automaatselt maksumaksja erinevate maksukohustuste katteks üle, lähtudes maksukorralduse seaduses sätestatud maksude tasumise järjekorrast. Esmajärjekorras kaetakse sotsiaalmaksud ja -maksed, seejärel maamaks, tollimaks jne, viimases järjekorras intress, sunniraha ja muud kohustused. Sellise järjestuse eesmärgiks on isiku kaitse, just selle tõttu kaetakse sotsiaalkindlustussüsteemi makseid esmases järjekorras. Tasumise järjekord võtab arvesse ka nõude vanuse, st vanemad nõuded kaetakse enne uuemaid.• Tagastusnõuded kantakse peale analüüsi ettemaksukontole. Tagastusnõue tekib enammakse deklareerimisel, tasutud nõude vähendamisel ning ettemaksukontole pangast, kassast või teiselt ettemaksukontolt raha kandmisel. Maksukontode vahelist ümberkandetaotlust enam ei ole.• Uus süsteem näitab jooksvat intressisaldot. Maksumaksja või maksuhalduri poolt koostatud intressinõue on mõeldud tasumiseks samal päeval.

Seoses muudatustega soovitab maksuhaldur esitada novembrikuu deklaratsioonid tähtaegselt (viimase deklaratsiooni ehk novembri 2008 käibedeklaratsiooni esitamise tähtaeg on esmaspäeval, 22. detsembril 2008), kasutada võimalusel e-maksuametit ning tasuda võlgnevused enne uuele süsteemile üleminekut. Segaduste vältimiseks tulevikus soovitame kindlasti teha väljatrükid oma kontokaartidest ja maksusaldodest enne 24. detsembrit 2008 ning mitte maksta tulevaste perioodide maksukohustusi ette enne uue süsteemi kasutuselevõtu kuupäeva.

E-maksuamet jääb suletuks kuni 05. jaanuarini 2009.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077