Autor: Mariliis Pinn • 12. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Raudtee hinnad kasvavad kuni 50%

Eesti Raudtee veohinnad tõusevad 15-40%, ütles Logistikauudised.net-ile Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase. Eriti ohtlike kaupade veo hind kasvab koguni 50%.

„Tariifid tõusevad sõltuvalt veose liigist ja lepingpartneritega peame hinna osas eraldi läbirääkimisi,“ selgitas Glase.

Hinnatõusu põhjuseks on peamiselt suurenenud infrastruktuuri kasutustasud ühiku kohta ning hindade vastavusse viimine tegelike kuludega. “Kulud peavad tulud katma,” lisas ta.

Glase tõi välja, et veomahud on langenud. „2007. aasta aprillist saati on langus olnud 50%. Varem võtsime piirilt 40 rongi päevas vastu, nüüd 17-18 rongi,“ seletas ta. Ka tõi ta hinnatõusu põhjusena välja kütuse ja metalli hinna kasvu. „Kütuse hind on küll viimasel ajal langenud, kuid sellest ei saa teha pikaajalisi järeldusi,“ ütles ta.

Lätlaste eeskujul veotariife muutmata jätta Eesti Raudtee ei saa. „Pikemas perspektiivis kahjum ei mõju firmale hästi,“ selgitas Glase. Ka tõi ta välja, et Läti raudtee võimsus on ammendunud ja rohkem ronge nad vastu võtta kui praegu ei suuda. Samas Eesti raudteel on veel võimsust, et rohkem ronge läbi lasta.

Glase viitas ka sellele, et Äripäeva ekspedeerijate topis on kõrgetel kohtadel heade kasumitega mitmeid transpordifirmasid, mis näitab, et Eesti Raudtee tariifid on ettevõtetele taskukohased ja pigem ei soovita loobuda oma kasumist.

Kaubaveomaksete kasv 2009 aastal võrreldes 2008 aastaga:

Kauba veol vagunsaadetisena:

Poolvaguni, platvormi, erivaguni, hopperi puhul  -  kasv +40 %;

Kinnise vaguni puhul – kasv +20% (v.a puit, puittooted – kasv +0%; nahk, nahktooted -  kasv +17%);Tsisternide puhul   - kasv +20% ;Külmutusvaguni puhul  – kasv +7%;Termosvaguni puhul-  kasv +20% ;Masinate, seadmete, tööstuskaupade veol  – kasv +17%;Eriti ohtlike kaupade veol – kasv + 50%;

Kauba veol konteinerites:

Konteinerite veotasumäärad on indekseeritud koefitsientiga 1,5;

Konteinersaadetiste veol – kasv + 40 %;

Lisateenuste hinnad kasvavad vastavalt tarbehinna indeksile

Alates 1.juulist 2009 jõustub  uus teenus - “sisenemise ülddeklaratsiooni tollivormistus”, mille tasu saab olla  30,0 EEK/vagun või konteiner;

Vagunite, jaamateede kasutamise tasu kasvab 15,0 EEK-st kuni 17,0 EEK-ni vaguntund, mille tingib nii Raudteede Nõukogus määratavad uued ühispargi vagunite kasutustasud.

Lepinguliste klientide hinnatõus jääb keskmiselt eelpooltoodud hindadest madalamaks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077