Autor: Mariliis Pinn • 4. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ARK ja maanteeamet ühinevad

Valitsuse kabineti istungil volitas valitsus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumit (MKM) läbi viima maanteeameti ja Eesti autoregistrikeskuse (ARK) ühinemist ühiseks maanteeametiks, samas säilib ARK kaubamärgina.

"Kahe asutuse ühinemise peamine eesmärk on parandada olukorda meie teedel ja liiklusohutuses," ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. "On väga oluline, et ühinemine toimuks sujuvalt ja selle käigus ei tekiks takistusi igapäevases töös, mõlemal asutusel on väga vastutusrikas töö."

Kahe asutuse ühinemine loob eeldused kokkuhoiuks, aastal 2010. on planeeritud ühinemise tulemusel personali- ja halduskulusid kokku hoida ligi 50 mln krooni tänasega võrreldes, teatas valitsus. Olemasolevad maakondlikud bürood on võimalik koheselt kokku kolida Hiiumaal, Saaremaal ja Jõgevamaal, mis toob kaasa halduskulude mõningase vähenemise.

Ühinemise järel tekib võimalus erinevate valdkondade tegevusi ühiselt ja tervikuna planeerida ning senisest mõistlikumalt kasutada ka nendeks tegevusteks ettenähtud   raha. Teede remondil ja hooldusel saab efektiivsemalt arvestada ühistranspordiliinide vajadustega ning suunata raskeveokite liiklust ühistranspordiliinidest erinevatele teedele.

Olulise muudatusena tuleb märkida ka seda, et praegu teostab järelevalvet tehnoülevaatuspunktide ja autokoolide üle ARK, mis on hallatav riigiasutus. Ühinemise järgselt on plaanis anda need funktsioonid Maanteeameti regionaalsetele asutustele, mis tuleb ühinemise käigus kujundada ümber kohalikeks asutusteks. Samuti hakkaks ühistranspordi järelevalve olema tulevikus regioonaalsete asutuste ülesanne. Eesmärk on minna tulevikus üle ühistranspordi regionaalsele korraldamisele, kus kohalikud asutused hakkaksid kas osaliselt või täielikult täitma ka teisi tänaseid maavalitsuste funktsioone ühistranspordi korraldamisel. Tänane olukord, kus liinivõrgud on kujundatud maakondade piiridest lähtudes, ei rahulda inimeste muutunud liikumisvajadusi.

Ühinemine saab teoks 2009. aasta teisel poolaastal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077