Autor: Mariliis Pinn • 25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduslangus muudab töötajate kaitsmise raskemaks

Seoses Eestit tabanud majandusraskustega kaalub Transpordi Ametiühingu juhatus homme liikmetele mõeldud juriidilise abi mahtude olulist suurendamist, kuna töövaidluste hulk on viimastel kuudel väga järsult kasvanud.

Transpordi Ametiühingu esimehe Peep Petersoni sõnul on muutunud väga tavaliseks juhtumid, kus firmad hoiavad kõrvale koondamisrahade tasumisest, viidates, et see tähendaks ettevõtetele kindlat pankrotti. „Vahel jäetakse inimestel töösuhe lihtsalt lõpetamata ja sellises olukorras on töötaja kõige kaitsetum, sest ei saa mingisugust abi ka töötukassalt,“ rääkis Peterson.

Peterson ütles logistikauudised.net-ile, et suvest alates on töövaidluste hulk kasvanud kaks kuni kolm korda. „Täpset numbrit ei oska küll öelda, aga seni on olnud see ühe inimese täiskohaga töö. Nüüd peame talle abi leidma,“ selgitas ta. Ühing on kaalunud ka advokaatide palkamist, kuid Petersoni sõnul on esmarõhk siiski usaldusisikute koolitamisel, et nad oskaksid tüüpolukordades paremini nõu anda.

Ta kinnitas, et ametiühing teeb maksimumi oma liikmete aitamiseks neis keerulistes olukordades. „Kuid hetkel hakkavad mahud ka meil üle pea kasvama ja peame oma töökorralduse üle vaatama,“ tunnistas Peterson.

Peterson ütles, et tööandjate rahaline võit töötajate ebaseaduslikust vallandamisest on täna väga suur ja kitsikuses haaravad kahjuks ka soliidsed tööandjad selle õlekõrre järele. „Samas on vanas töölepinguseaduses sees mõned augud, mis muudavad rikkumiste vaidlustamise pikaldaseks ja aeganõudvaks, enamik inimesi lihtsalt loobub vastupanust ja vireleb niisama,“ võttis Peterson olukorra kokku.

Peterson ei välistanud, et uue töölepinguseaduse varasem rakendamine tooks leevendust raskustes ettevõtete töötajatele.

Ametiühingu hinnangul on transpordisektoris suurimaks probleemiks just autoveo ettevõtted, mis on suhtelised väikesed ja kus turg on kõige järsemalt kokku kuivanud. Raudteel toimib kollektiivne koondamine, mis tänu töötukassale on nii ettevõtjatele kui töötajatele valutum. „Klassikaliselt on probleemid väikeettevõttega, mis tegutseb veonduses, kus turg on kõige kiiremini kukkunud,“ lisas ta.

Transpordi Ametiühing tagab oma liikmetele tasuta juriidilise abi kõigis tööõigust puudutavates küsimustes kuni kohtuni välja. Samuti on Transpordi Ametiühingul olemas oma töötukassa, mis täiendavalt üleriiklikele süsteemidele aitab leevendab ametiühinguliikmete rahamuresid töötuse korral. Tasuta juriidilise abi ja töötutoetuse saamiseks tuleb Transpordi Ametiühingu liige olla eelnevalt vähemalt kuus kuud. Ühingusse kuulub üle 500 liikme.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077