Autor: Mariliis Pinn • 6. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toyota kasum kukkus 69%, prognoose vähendati

Jaapani autotootja Toyota teatas, et firma kasum langes 69% ja lisaks on vähendanud aasta kasumiprognoosi 1,25 triljonilt jeenilt (155 mln krooni) 559 miljardile jeenile.

Toyota Motor prognoosis vähemalt 18 aasta suurimat kasumi kukkumist. Firma vähendas kasumiprognoosi 56 protsendi võrra. 31. Märtsil lõppeva majandusaasta kasumiks prognoosis ettevõte 550 miljardit jeeni varasema 1,25 triljoni jeenise kasumiprognoosi asemel. Uue prognoosi alusel kukuks Toyota kasum eelmise majandusaastaga võrreldes 68 protsenti.

Ettevõte teatas kolmanda kvartali kasumilangusest 69% võrra 139,8 miljardi jeenini ja teatas, et kuna USA automüük on tugevalt kukkunud, siis aasta teises pooles ei loodeta kasumit teenida, kirjutas The Financial Times.

Jaapani suurima autotootja majandustulemuste langus on olnud palju järsem, kui analüütikud ootasid ja see näitab kui suured probleemid on toonud krediidikriis kogu maailma majandusele.

Toyotat on USA majanduslangus tugevalt mõjutanud, kuna tarbijad on hakanud vähem kulutama. Samas on Toyotal läinud veidi paremini, kui mitmetel USA autotootjatel, kuna tarbijad on hakanud soetama säästlikumaid autosid.

Firma juht Mitsuo Kinoshita lisas, et järgmisel aastal ei oota nad suurt kasumit. „Keskkond on karmim kui kunagi varem. Ausalt, raske on näha, millal põhi võiks saabuda,“ lisas ta.

Toyota jäi septembris nii USAs kui ka Euroopas kahjumisse ja automüük langes esmakordselt seitsme aasta jooksul. Ka Hiina ja Venemaa automüügi kasv on hakanud pidurduma.

Firma aktsiad on aasta algusest langenud 37% ning olid täna enne kasumiteadaannet kukkunud 10%.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077