Autor: Mariliis Pinn • 5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teadlane: logistikud peavad majanduspööristele vastu astuma

10. Logistika Aastakonverentsi peaesineja MIT doktor Mahender Singh ennustas, et logistikuid peavad hakkama kaasa lööma kogu firma strateegia kujundamises, sest enam ei õnnestu peituda majanduspööriste eest.

„On oodata suurt sammu. Tarneahel on osa äristrateegiast, kuid logistikud ei mõtle veel endast kui osast firmas,“ selgitas ta, et logistikud mõtlevad veel liialt taktiliselt ja arvavad, et piisab sellest, kui nad on ainult tarneahela võimalikult optimaalseks teinud. „Logistikute roll on tulevikus veel tähtsam ja logistikud peavad firma tuleviku kujundamises julgemalt kaasa lööma. Tuleb mõtteviisi muuta,“ selgitas ta.

„Tarneahela juhid peavad hakkama suuremalt mõtlema. Keegi ei uskunud, et nafta hind võib tõusta 150 dollarit barreli eest ja kukkuda 60 dollarini. See on uskumatu ja selle mõju tarneahelale on tohutu,“ rääkis ta. Ka tõi ta välja, et tooraine hinnad on väga kiiresti tõusnud ja finantsmaailm on sattunud kriisi. „Kõik see mõjutab logistikat,“ lisas ta. 

Ta seletas, et seni on logistikud suutnud ennast majandusturbulentsidest eemal hoida, kuid kaua see enam ei õnnestu. „Me tahame kõike kontrollida, kuid tulevikus see enam ei õnnestu, me ei suuda keskkonda kontrollida. Kuidas saada hakkama maailmas, mida ma ei suuda kontrollida? Tänased teadmised ei aita meil hakkama saada, kuid peame mõtlema, mida teha saame,“ selgitas ta ja palus konverentsil osalejatel oma strateegiale ja selle muutusele mõelda ja kui nad seda ei suuda, siis selgeks teha, mis see on, sest see on tähis, kuna tulevikus on ärimudelite muutust oodata.

Ta tõi välja, et edukad firmad teavad, mis toimub, mõtlevad teisiti ja näevad alternatiive.

Maailma juhtiva tehnikaülikooli MIT (Massachusets Institute of Technology) doktoril Mahender Singhil on enam kui neliteist aastat tarneahelate juhtimise alast kogemust. Ta juhib MIT ülemaailmse ulatusega tulevikuseire projekti “Tarneahel 2020“, mille eesmärgiks on kolme välja töötatud baasstsenaariumi põhjal hinnata ja analüüsida keskkonnas toimuvate muudatuste mõju tarneahelate evolutsioonile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077