Autor: Mariliis Pinn • 5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DHL tahab miljon tonni kaupa autodelt rööbastele panna

DHL Estonia müügi- ja turundusjuht Elar Killumets ütles, et üldine tendents on selline, et kaubavood liiguvad veoautodelt rongidele ja DHL soovib kahe aastaga miljon tonni oma kaubavoogudest rekkadelt raudteele suunata.

„Teemaksud, piirangud, sõidukeelud nädalavahetustel, trend on selline, et piiranguid järjest rohkem. Kütuse hind on üles läinud, kulud kasvavad ja kellelegi see ei meeli,“ selgitas ta Logistika Aastakonverentsil.

Ta lisas, et ka on poliitiline surve ühelt poolt kaubavahetust suurendada ja teisest küljest raudteed arenda. „Kulud on väiksemad ja süsihappegaasi eraldamine ka väiksem,“ selgitas ta.

Killumets rääkis, et Euroopa Liit on kogu oma sisemist transporti ümber korraldamas. „Ametlikult on välja öeldud, maanteelt peab kaup minema raudteele ja merele. Kütuse hind on väiksem, CO2 emissioon on kordades väiksem veetud tonnide peale. Jah, rong küll kulutab rohkem küttust, kuid kui palju rohkem see veab võrreldes rekkaga,“ lisas ta. Lisaks mängivad plusse raudtee kasuks ka tööajaseadused, mida üha terasemalt järgitakse.

Kuigi ta tunnistas, et sellel on kitsendusi. „Põhilisest on probleem rongide pikkuses ja tonnaažis, mis igas riigis on pisut erinevad ja teenus täna ei toimi. Põhimõtteliselt on ka lõpp reisirongide eelistamisel, et  kaubarongid liiguksid kiiremini,“ rääkis Killumets transpordi arengusuundadest.

Killumetsa sõnul peaks 2015. aastaks valmis olema raudtee, mis ühendab Eestit Euroopaga.

Ta lisas, et klient ei pruugi seda isegi märgatagi. „Klient laeb kauba rekkasse ja teine saab sama kauba rekkast, vahepeal klient ei teagi, et transpordiliik muutub,“ lisas ta selgitades, et selle pärast muudmoodi kaupa pakkima ei pea. 

 

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077