1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti ja Leedu vahel lahvatas lennundustüli

Leedu lennukompanii flyLAL on kaevanud kohtusse Riia lennujaama soodustused Läti lennukompaniile airBaltic, mis väidetavalt kahjustavad konkureerivaid lennufirmasid ning on konkreetselt flyLALile maksma läinud 900 miljonit Eesti krooni.

Vilniuse ringkonnakohus on otsustanud hagi arutamise ajal arestida selle summa ulatuses Riia lennujaama ja airBalticu varad, kirjutab tänane majandusleht Biznes&Baltija.

Väidetavalt kuni 80%ne hinnaalandus võimaldab airBalticul langetada piletite hindu ning seab konkureerivad lennufirmad ebavõrdsesse olukorda.

Lätlasi kohtusse ei kutsutud ning nii said nad Vilniuse kohtu otsusest teada ajakirjanduse vahendusel. Läti side- ja transpordiministri Ainars Šlesersi reaktsioon oli järsk – airBalti lõpetab Vilniusest lendamise.

Ministri nõunik Girt Dripe ütles lehele, et ei mõista,milliseid varasid Leedu pool arestida mõtleb – nii suurt vara airBalticul ja lennujaamal Leedus pole. Tema sõnul leiab Šlesers, et majanduslikes raskustes flyLAL võitleb oma ellujäämise nimel vahendeid valimata. Alles hiljaaegu pakkus flyLAL end airBalticule ülesostmiseks, kuid Läti pool ei olnud huvitatud. „Eks see on nüüd reaktsioon,“ ütles Dripe.

Kui nüüd airBaltic Vilniusest lendamise lõpetaks ja flyLAL pankrotti läheb, siis on leedukate lennuvõimalused kohe oluliselt ahenenud, ütles Dripe.

airBalticu juht Bertoldt Flick lükkas ministri ähvardused ümber, kinnitades, et airBaltic jätkab Leedus lendamist.

Suhted on aga rikutud, tulgu kohtu otsus milline tahes. Flicki sõnul on flyLAL mustanud nii airBalticu kui Riia lennujaama mainet. „See on ärimeeste suhtes häbematu omavoli,“ ütles Flick. Lennufirma tegevusest kannatab eelkõige Leedu ise. „Juba täna jääb Leedu lennunduse areng meist maha. Otsustage ise: talvehooajal saab Riiast otse lennata enam kui 60 sihtkohta, Vilniusest 20 sihtkohta. Meie loodame tänavu teenindada 3,6 miljonit reisijat, flyLAL alla kahe miljoni,“ ütles Flick.

Leedu lennukompanii järgmine samm on lehe andmeil pöörduda Läti kohtusse, et see kinnitaks Euroopa seaduste alusel Vilniuse ringkonnakohtu otsuse kehtivust Läti territooriumil.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077