30. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kobe Investments: Põhjakeskuse tehingut ei saa tagasi pöörata

Kobe Investmentsi partnerite Veljo Kuuse ja Kaire Kopli sõnul ei saa endine autoärimees Toomas Rüütmann Põhjakeskuse tehingut tagasi pöörata, sest kõrbema kippuvat kinnisvaraprojekti ei võetud üle alla turuhinna ega pettust kasutades.

„Me ei saa ju pettusega tehinguid teha, sest me tahame neid ka edaspidi teha,“ ütles Kuusk ja lisas, et on viimastest Rüütmanni avaldustest tõsiselt üllatunud. „Oleme olnud väga kannatlikud ja küsinud, kuidas me teda veel aidata saame. Tal pole meile siiani mingeid pretensioone olnud,“ rääkis Kuusk aripaev.ee-le.

Kui Põhjakeskus kord uue omaniku leiab, ootab Rüütmanni tema investeeringutele vastav osa projekti kasumist, kinnitas Kuusk. Tõsi, Rüütmann investeeris keskuse rajamisse alla 10 miljoni krooni. 148 miljonit krooni tuli Kobe Investmentsilt ning ülejäänu pangalaenuna. Kokku ulatusid Põhjakeskusesse tehtud investeeringud 400 miljoni kroonini.

"Rõhutaks veelkord, et Toomas Rüütmann on, vastupidiselt meile, projektist kätte saanud kordades enam raha, kui on sinna investeerinud," kommenteeris Kaire Kopli hetkeseisu ja lisas, "raske öelda, kas sellest midagi ka võlakirjaomanikeni jõudnud on."

Kuusk ja Kopli kinnitasid, et Kobe Investments kustutas Põhjakeskuse kinnistuid ostes rohkem kui 20 miljoni krooni ulatuses ka Rüütmanni äripartneri Urmas Põllu võlgu, sest Margea Investi kinnistud tagasidPõllu autofirma PP Int Grupi võetud pangalaenu.

Kuusk näitas samas paksu kausta Rüütmannile saadetud kirjadega, mis on Kobe Investmentsile ümbrikku avamata tagasi tulnud. „Ta ei võta juba pool aastat kirju vastu,“ kurtis Kuusk ja meenutas, et Rüütmann pöördus Kobe Investmentsi poole möödunud suvel ning küsis algul ainult nõu, kuidas kaubanduskeskuse projektile ostjat leida.

„Projekt ise oli hea, aga see oli ainult paberi peal, ütlesime, et võiks olla ka natuke valmis,“ nentis Kuusk.

Mõne aja pärast koputas Rüütmann uuesti Kobe Investmentsi uksele ja pakkus neile investeeringu eest 50% osalust Põhjakeskuse kinnistuid omanud Margea Investis. See oleks tähendanud, et pool keskuse ehituseks vajalikust rahast tulnuksToomas Rüütmannilt. Müügist saadud tulu oleks jagatud samuti pooleks.

Pakkumise kaalumiseks andis Rüütmann kaks päeva. Notariaalne kokkulepe pidi vormistatama möödunud aasta 1. septembril. „Ta (Rüütmann – toim) ütles, et võib kõike isiklikult käendada,“ rääkis Kuusk. „Meie jaoks oli ta kuulsus, kes oli hiljuti tagasi ostnud oma firma ja kellest oli ilmunud persoonilugu. Loomulikult olime valmis teda kinnisvara poole pealt aitama.“

Septembri keskel avastasid Kuusk ja Kopli ehmatusega, et firma oli projekti juba mõnikümmend miljonit krooni investeerinud, kuid notariaalse tehinguni polnud jõutud. Ühtlasi tuli välja, et osaluse omandamist Margea Investis takistas võlakirjaemissiooni tagatiseks seatud pant.

„Me ei olnud nõus tagatiseta laenama. Ütlesin, et Toomas, mõtle nüüd midagi välja, kas maksad raha tagasi või teed midagi,“ rääkis Kuusk.

Rüütmann lubas korduvalt, et kohe-kohe saab kõik korda. Kopli tunnistas, et niimoodi seati kokkulepetele viis erinevat tähtaega, kuid ühestki ei suutnud Rüütmann kinni pidada.

Pangad vihjasid kaubanduskeskuse ehituseks laenu otsinud Kobe Investmentsile, et nad ei finantseeri ühtki Toomas Rüütmanniga seotud projekti. Lõpuks lubas Rüütmann, et müüb Kobe Investmentsile Põhjakeskuse valmisehitamise nimel kinnistu, sest temast endast Kobe Investmentsi panustatud raha tagasi maksjat polnud. Kobe Investmentspalus tehingu SEBga kooskõlastada.

Notaris kinnitas Rüütmann, et panga kooskõlastus on tal olemas. Paberit temalt näha ei küsitud, sest suures äris pole valetamine tavaks. „Tavaliselt Eesti inimesed ei valeta. Kui keegi valetab, visatakse ta majast välja ja ta lihtsalt külmub ära,“ kommenteeris Kuusk.

Kuusk tunnistas, et on rakse uskuda, et Rüütmann valetab. Endine autokaupmees jätab esinedes väga hea mulje ning suudab musta valgeks rääkida ning vastupidi. „Ta korrutab kogu aeg, et tema sõna peab,“ ütles Kuusk nördinult,"kui meil tekib kohe tunne, et keegi tahab valetada või vassida, me temaga äri ei tee.“

Kuusk avaldas samas imestust, miks SEB ja investorid TR Majade võlakirjade lunastamist, Kommest Auto müüki ega Toomas Rüütmanni pankrotti tunduvalt varem ei nõudnud. „Miks neid asju varem ei tehtud?“ küsis ta.

Kuusk selgitas: "Välisminister Paet ütles, et Gruusia küsimuses on Venemaa ja ELi välisministrid nii erinevat meelt, et jääb mulje nagu nad oleks erinevatelt planeetidelt. Ministrit parafraseerides on tunne, et Rüütmann on ühel planeedil ja kõik tema vanad äripartnerid, pangad ja võlakirjaomanikud, meie ja kõik potentsiaalsed tema tänaseks olematu autofirma ostjad on teisel planeedil."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077