18. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehis: riik ei võida poole kallimast ametiautode erisoodustusest

Eesti Maksumaksjate Liidu juhatuse esimehe Lasse Lehise sõnul riik sellest otsusest kindlasti ei võida, sest firmad, kes seni maksid erisoodustusmaksu 2000 krooni, hakkavad sõidupäevikut pidama ega maksa üldse.

Valitsus otsustas täna tõsta ametiautode erisoodustusmäära ning seda alates aastavahetusest. Eelnõu järgi muudetakse ettevõtte sõiduauto oma tarbeks kasutamise maksustatavat väärtust, maksustamise kord jääb samaks. Erisoodustuse piir tõuseb seniselt 2000 kroonilt 4000 kroonile.

„Kui autode ülevalpidamiskulu on väiksem kui 4000 krooni või natuke rohkem, siis need firmad, kes seni maksid 2000 krooni, hakkavad sõidupäevikut pidama ega maksa üldse, sest sinna kirjutatakse kõik sõidud ametisõitudeks ja maksuamet ei jõua kunagi kõiki sõidupäevikuid kontrollida,“ kommenteeris Lehis uut valitsuse seadusemuudatuse ettepanekut.

Lehise sõnul peaks ametiautode erisoodustusmäära diferentseerima.„Erisoodustusmäär peaks olema mingi protsent uue auto hinnast. Seda välismaal kasutatakse. Las siis Moskvitši omanikud maksavad 700 krooni,“ lisas ta.

Lehise selgituse järgi ei ole uue seadusemuudatuse kohaselt firmal mõtet odavaid autosid osta. 2003. aastal tõusis erisoodustus määr 1000 kroonilt 2000 kroonile. Lehis arvab, et mõnede autode puhul on see 2000 kroonine määr siiani sobiv. „Kui mõne auto kogukulu, liising ja kütus on 4000 krooni, siis sellelt nii suurt maksu nõuda ei ole sobiv, sest maksustatakse ju auto erasõitudeks kasutamist, mitte kogukulu ja kui kõik kulud on 4000, siis sellest kindlasti kõik ei ole erasõidud. Kalli maasturi puhul, mille liising on 15 000 krooni kuus, ei tohiks see 4000 krooni probleem olla,“ selgitas ta.

Lehise jaoks oli maksutõus pisut ootamatu ja ta ei usu, et 4000 krooni oleks arvutuste tulemus. „Valitsus ei saa õhust numbreid võtta, kes need hiromandid olid, kes ütlesid, et summa peab 4000 krooni olema,“ viitas ta sellele, et erisoodustusmäära peaks arvutama keskmiselt ja kindlasti ootaks ta enne selliseid otsuseid laiemat avalikku arutelu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077