18. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

4000kroonine auto erisoodustusmaks sunnib stsenaariume kaaluma

Firmajuhte valitsusse saadetud eelnõu, millega ametiautode erisoodustusmäär tõuseb seniselt 2000 kroonilt 4000 kroonile, ei rõõmusta.

Elioni haldusdirektori Kristjan Kuke sõnul on Elionil ligi 100 ametiautot. „Muudatuse jõustudes peaksime tõsiselt kaaluma erinevaid stsenaariume ning võib-olla ka oma seniseid põhimõtteid ümber hindama. Midagi konkreetsemat on hetkel raske öelda,“ lisas ta.

“Saku Õlletehases on tööautode kasutamine väga tähtis, sest müügiorganisatsioon ei saakski muudmoodi töötada,” selgitas firma kommunikatsioonijuht Priit Põiklik. „Nimetatud määra tõstmine oleks meie jaoks päris valus löök, sest see tähendaks tegelikult kulude kahekordistumist. Arvestades meie tööautode arvu, oli ikka paras ehmatus see valitsuse otsus,“ lisas ta.

Saku Õlletehase arvutus näitab, et praegu maksavad nad sõiduki eest erisoodustust 1672,18 kr, uue 4000 kroonise alammäära alusel hakkaks maksma aga 3260,17 kr. Ja seda ka nii arvestades, kui tulumaks, nagu praegu kehtiv seadus ütleb, langeb 20 protsendini.

„Need valitsuse otsused, mis on viimastel päevadel tulnud, on tõesti väga karmid. Aktsiiside tõus on piisavalt valus hoop tarbijale ja sedakaudu ka tootjale. Ja nii meie kui teised ettevõtjad tõepoolest ei mõista, miks on avalike kulude koomaletõmbamise asemel võetud ette Eesti majanduskeskkonna märkimisväärne nõrgestamine. Ja seda nii mõttetult kiirustavate otsustena. Me ei saa nii ju oma ettevõtmisi planeerida,“ lisas juht.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul toob erisoodustuse ülempiiri tõus 4000 kroonini ka neile kaasa täiendava kulu. "Kahtlemata on meie huvi, et piirmäär jääks endisele tasemele. Kulu tõusu ei saa kindlasti võrrelda näiteks gaasi hinna tõusuga, mis toob külmakuudel miljoneid lisa arvetele, aga eks praeguses majandussituatsioonis on iga lisanduv kroon koormaks. Otsus iseenesest ei oleks ootamatu, sellest on palju juttu olnud,“ kommenteeris Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Anne Mere.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077