27. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lehis: maksustamisel tuleks arvestada rahva arvamust

Maksumaksjate liidu juhi Lasse Lehise sõnul tuleks poliitikutel automaksu kaalumisel arvestada, et 76% rahvast on selle kehtestamise vastu.

"Kindlasti peaks sellega arvestama," kommenteeris Lehis Äripäeva tellitud uuringu tulemusi, mille andmetel on 76% rahvast automaksu kehtestamise vastu. Lehis märkis samas, et üks teine küsitlus näitas hiljuti, et rahva enamus soostuks tulumaksu alandamise edasilükkamisega.

Võibolla oleks otsustajatel rohkem kasu, kui maksuküsitlustel pakutaks välja alternatiive, mõtiskles Lehis, näiteks uuritaks, kas inimesed soostuvad automaksu kehtestamise, tulumaksu alandamise edasilükkamise või mõne muu variandiga.

Lehis ütles, et automaksu kehtestamine pole mõttekas, kuna selle laekumiseks pole mingit garantiid. "Kui automaksu võetakse registreerimisel, hakkavad inimesed auto müügi puhul tegema volikirju. Siis ei saa riik praegust 1000 krooni ega ka 5000 krooni," rääkis Lehis.

Maksumaksjate liidu juhi sõnul pole poliitikud väga kindlalt veel öelnud, et automaks tuleb. "Seisukohad on olnud segased ja vastukäivad," analüüsis ta.

Lehise kinnitusel pole midagi üllatavat ka selles, kui valitsus kuskilt kalevi alt välja tõmmatud automaksueelnõu üleöö heaks kiidab ja riigikogusse vastuvõtmisele suunab. "Nende (maksueelnõude - toim) tegemine käib üldse väga kiiresti ja kes teab, kui palju neid seal kapis juba valmis on. Rahandusministeerium on selleks lausa eraldi inimese tööle võtnudja hiljem hakkab siis seaduste lappimine," rääkis Lehis.

Lehis ei teadnud, kes konkreetselt maksueelnõude treimisega tegeleb, kuid märkis, et selline ametnik on rahandusministeeriumi palgal juba mitu aastat ning tema nime on ühel avalikul esinemisel välja käinud rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro.

Viimased kolm aastat lülitasid ametnikud automaksu igasse oma ökoloogilisemaksureformi katsesse, kuid Reformierakond tõmbas nendeponnistustelekorduvalt vee peale. "Igasuguseid variante on olnud," meenutas Lehis, "iseasi, kas nad (ametnikud - toim) julgevad seda praegu öelda."

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077