15. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kommest viskas töötajad südametult ukse taha

Investorid teatasid ühel häälel, et pärast Kommest Automajandustulemuste nägemist kadus neil igasugune soov ettevõtet osta,kirjutas dv.ee, lisaks viskas ettevõte vältimatu pankroti eel südametult ukse taha hulga töötajaid.

Vastavalt palgalehtedele võlgneb Kommest Auto 15. juuli seisuga oma endistele töötajatele 145000 krooni ning inimeste lootus seda raha kätte saada muutub üha hapramaks.

Dv.ee toimetusse tuli Kommest Auto endine töötajaSergei Fomin, kes sattus koos kaheksa töökaaslasega koondamise alla. 14. juulil teatas Kommesti omanik Toomas Rüütman neile, et firma plaanib koondada üheksa inimest. Järgmisel päeval kirjutasid töötajad alla dokumendile, et lõpetavad töölepingu seoses firma ümberkorraldamisega.

Paberi järgi garanteeris Kommest neile 3+3 kuu keskmise töötasu, kompensatsiooni kasutamata puhkusepäevade eest ning juulikuu lõpparve. Raha pidi välja makstama hiljemalt 15. juulil, kuid ükski koondatutestpole siiani sentigi saanud.

Piinlik, et Kommestis üheksa aastat töötanud Fomin ning teised töötajad langesid sellise planeeritud pettuse ohvriks, kirjutas dv.ee.

"Kõik üheksa inimest jooksevad tõe otsinguil üksmeelselt töövaidluskomisjoni ning juristide vahet. Anda kohtusse, nagu ma aru saan, pole mõtet, kuna kohtuprotsessvenib aastatele, siis tagastatakse kõik dokumendid ning öeldakse tere hommikut. Vaat selline loll situatsioon," rääkis Sergei Fomin.

"Meie avaldust töövaidluskomisjoni ei võetud, kuna summa ületab 50000 krooni. Kohtusse pöördumiseks on aga vaja raha. Kes aitaks?" kurtis Kommestis töötanud mehe abikaasa.

"Kommest viskab halastamatult oma töötajad välja. Samas jätkavad firma omanikud äri ajamist teise nime all. Võib-olla oleks aeg prokuratuuri tähelepanuKommesti omanikele juhtida?" oli Fomin nördinud.

Eesti Ametühingute Keskliidu juht Nelli Loomets kordas tööinspektsiooni öeldut: "Töövaidluskomisjon ei võta tõesti vastu kaebusi, kui summa ületab 50000krooni." Tema soovitas koondatutel julgelt kohtusse pöörduda ja lisas, et neil tasuks nõuda väljamaksega venitatud päevade eest ka viivist. Kohtusse minekuks on koondatuil aega neli kuud. Kohe pärast hagi sisseandmist tuleks neil nõuda ka selle kohtulikku tagamist.

Sergei Fomini sõnul praktiseerib Kommest uut taktikat ka klientide teenindamisel. Kommestist ostetud Peugeot'dele garantiiremonti enam ei tehta, kuna firma jäi litsentsist ilma. "See on ju absurd," kommenteeris mees, kelle sõnul jäeti Eesti arvukad Peugeot'-omanikud nüüd saatuse hooleks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077