10. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB pani Kommest Auto müüki

SEB pani Toomas Rüütmanni firmale TR Majad kuuluvad Kommest Auto aktsiad müüki.

Avalikul kirjalikul enapakkumisel lähevad määramata alghinnaga SEB nõude rahuldamiseks müüki OÜ TR Majad võlakirjade tagatiseks olevad Kommest Auto 232 945aktsiat nimiväärtusega 23 294 500 krooni, mis on 100 protsenti aktsiakapitalist.

SEB õigusdivisjoni direktor Maarja Leppik-Niineväli ütles, et võlakirjaemissiooni tingimuste kohaselt on investoritel õigus nõuda võlakirjadest tulenevate kohustuste täitmise tagamiseks ASi Kommest Auto aktsiate müüki, kui OÜ TR Majad ei täida oma ükskõik millist rahalist kohustust investorite ees.

“Kuna TR Majade võlakirjade puhul esines erakorralise ennetähtaegse lunastamise alus ja investorid nõudsid ennetähtaegset lunastamist, kuid TR Majad ei lunastanud võlakirju, siis on investorid nõudnud SEB-lt tagatise müüki,” selgitas Niineväli. Kommesti aktsiate müügist saadud raha kannab SEB proportsionaalselt investorite nõuete suurusega investoritele.

ASi Kommest Auto juhatuse liikme Toomas Rüütmann ütles vastuseks Äripäeva küsimusele, et aktsiate müük toimub vastavalt võlakirjade emissiooni reeglistikule. “Sellest lähtuvalt tuleb välja kuulutada ka avalik müük. See tähendab, et oleme läbirääkimistega läbinud esimese etapi ning nüüd saavad kõik soovijad pakkumisi teha,” lausus Rüütmann.

Kommest Auto vastu tunneb väidetavalt huvi kolm strateegilist investorit. Äripäevale teadaolevalt peab Rüütmann läbirääkimisi Skandinaavia ühe suurima automüüjaga K.W. Bruun Import, Audi kaubamärki esindava Hillar Tederiga ning Andres Sarriga seotud autofirmade grupiga. Rüütmann ise ei ole seda infot kinnitanud, kuid ka mitte ümber lükanud.

TR Majade võlakirju paisati aasta eest müüki 150 miljoni krooni eest. Kolme Eesti juhtiva panga – Hansapanga, Sampo ja SEB teise samba pensionifondid investeerisid neisse 45 miljonit krooni oma klientide raha. Fondijuhid ütlesid kuu aega tagasi, et on umbes poole investeeringu väärtusest juba maha kandnud ja peavad emissiooni korraldanud SEB juhtimisel kriisikoosolekuid.

Rüütmann sattus raskustesse pärast seda, kui ostis Soome SOKilt välja Peugeot'de müümisega tegeleva Kommest Auto. Selleks andis ta oma firma TR Majad kaudu välja võlakirjad, mis tuleb lunastada tänavu sügisel. Emissiooni tagatiseks panditi osaühingu Margea Invest ja aktsiaseltsi Kommest Auto aktsiad. Margea Investi peamise vara – Rakvere külje alla kerkima pidanud Põhjakeskuse müüs mõlema firma omanik Toomas Rüütmann vahepeal aga maha.

Mai lõpus saavutas Kommest Auto ühe oma võlausaldaja Filgate Credit Enterprises Ltd-ga kokkuleppe pankrotiavalduse tagasivõtmiseks.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077