30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pruugitud toiduõli on USAs uus väärt vargusobjekt

Nafta hinnatõus on toiduvalmistamisel kasutatud õli muutnud väärt biokütuse allikaks, millega kaubeldakse ning mida toidukohtade tagahoovidest hoolega varastatakse.

2000. a kaubeldi sellega hinnaga 7,6 senti/nael, eilne hind oli 33 senti/nael ehk 2,5 dollarit/gallon (6,60 krooni/liiter), kirjutas täna New York Times.

“Fritüürist üle jäänud õli on kullaks muutunud! Vaid natuke üle aasta tagasi pidin ma selle minema viimise eest peale maksma,” rääkis Washingtoni osariigis pitsa- ja pastarestorani pidav Nick Damianidis. 2007. a suvest saati on tema jäätmetünnide kallal käidud kaheksa korda ning mees kaalub sinna valvekaamera paigaldamist.

Eelmisel kuul tabas politsei Kalifornias Burger King`i juurest mehe, kes pumpas oma kütuseveoki mahutisse 300 gallonit (üle 1100 liitri) jääkõli. Auto peal oli tal seda juba 2500 gallonit, mis näitas, et see polnud tal sel päeval esimene kiirsöögikoht külastada. Koorem oli praeguste hindadega väärt üle 6000 dollari.

Biodiislit toodetakse taimset või loomset rasva koos etanooliga töödeldes. See on üha laiemalt saadaval, kuid küllalt kallis. Hõlpsalt omandatava seadme abil võib igaüks pruugitud köögiõli töödelda mootoris kasutatavaks, kas siis puhtalt või tavalise diislikütuse odava lisandina.

“Kui varem nagad siia sisse murdsid, tulid nad alkoholi varastama. Täiesti ilmselt varastavad nad nüüd õli, sest teavad selle väärtust,” ütles kõrtsmik Damianidis.

Taolisi vargusi on registreeritud 20 osariigis. Griffin Industries, üks suuremaid kasutatud toiduõli kokkuostjaid ja töötlejaid, on palganud üleriigiliste õlivarguste uurimiseks kaks eradetektiivi. “Vargus on vargus hoolimata sellest, kas varastatakse vana õli või briljante,” ütles ettevõtte esindaja.

Toitlustusasutustes pruugitud õli on suhteliselt puhas ja töötlemiseks hästi sobiv, sest selles on valmistatud vaid ühte liiki toitu, näiteks kana. Kuna pruugitud õli rääsumislõhn pole meeldiv, paigutatakse see enamasti koos muu prügiga õue. Tavaline kiirtoidukoht toodab nädalas 150-250 naela (u. 70-100 kg) jääkõli. Turvakaamerad või öövahid seda enamasti ei jälgi, nemad valvavad kassat, mitte prügi.

San Francisco linnavalitsuse taaskasutusprogramm korjab toidukohtadest õlijäägid kokku ning sellest saab biodiisel linna ühistranspordile.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077