29. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA automüük sõitis täistuuridega vastu seina

USA automüüjatel ei ole võimalik just kuigi palju halvemasse olukorda sattuda. Viimastel nädalatel on uute autode müük lihtsalt pidurdunud.

Sektori nõrgast seisust kõneleb ilmekalt fakt, et General Motorsi aktsia hind on ajas kõvasti tagasi rännanud, langedes 1982. aasta tasemele. Ainuüksi käesoleva aasta tipptasemest on langus olnud üle 60%, kirjutas kauppalehti.fi.

Kui müüginumbrid paremuse poole ei lähe, jääb aasta 2008 ala tegijatele meelde kui üks ajaloo raskemaid. Kui veel aasta alguses usuti, et sel aastal müüakse kokku 16,1 miljonit autot, siis praeguse tempoga jätkates jääb number 14,5 miljonile.

Veel 2000. aastal, mil müüdi rekordilised 17,5 miljonit autot, arvati, et lähiaastail suudetakse lüüa ka 20 miljoni sõiduki piir.

Viimati oli automüük USAs nii nigel 1990ndate alguses. Kümneprotsendine langus automüügiturul on USA jaoks väga erandlik nähtus. Kogu sektor moodustab riigi SKPst umbes 4% ja selles on tööl 2,5 miljonit inimest.

Aprillis langes Chrysleri müük aastatagusega võrreldes 29%, General Motorsi müük 23% ja Fordil 19%. Analüütikute sõnul on raske meenutada, millal kolmel suurel Detroidi autotööstusel viimati nii halvasti läks. Mais oodatakse sama kurbasid numbreid, kuna tarbijate kindlustunne on langenud. Majanduse paranemisse uskus viimati nii vähe inimesi 1973. aastal naftakriisi ajal.

Samas on USAs varasemast rohkem ostetud jalgrattaid. Analüütikute hinnangul asendavad inimesed müüdud autod välja rataste vastu. Samuti on kasvujoones läinud motorollerite müük,kuna bensiin erakordsel kallis.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077