22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedo uus laev sai kiilu alla

Klaipedas asuvas Fiskerstrand BLRT tehases viidi eile läbi Saaremaa Laevakompanii poolt Väinamerele toodavatest laevadest esimese parvlaeva kiilupanemise tseremoonia. Asjaosaliste sõnul tähendavad lähiaastatel liinile tulevad laevad uut ajajärku siinse parvlaevaliikluse ajaloos.

“Reisijatel on nende laevade valmimise osas õigustatult väga suured ootused,” sõnas Saaremaa Laevakompanii nõukogu esimees Vjatšeslav Leedo pidulikul tseremoonial, millest võtsid osa ka Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Saare maavanem Toomas Kasemaa, Leedu transpordiminister Algirdas Butkevicius ja Klaipeda linnapea Rimantas Taraškevicius, kirjutas Oma Saar.

Tseremoonial presenteeriti kokkutulnutele ka osi, mis uuest laevast juba valmis on. Traditsiooni järgi pidavatki olema nii, et kiilutseremoonia jaoks peab laevast valmis olema vähemalt 50-tonnine tükk. Kokku koosneb laev 37 erinevast osast ning ühe laevakere ehitamiseks kulub 1700 tonni terast.

Kiilupanemise tseremoonia kulmineerus osapoolte nimedega plaadi kinnitamisega 67-tonnisele laevakere tükile, plaadi peale kinnitati laeva tellijat tähistav Eesti 1-kroonine ja ehitaja päritolule viitav Norra 10-kroonine münt. Hiljem pannakse mündid ka laeva kiilu sisse.

BLRT Grupi juhatuse esimehe Fjodor Bermani sõnul tulevad uued laevad seniehitatutest kaasaegseimad.

Sõlmitud kokkulepete kohaselt tuleb 2009. ja 2010. aastal saarte ja mandri vahelistele laevaliinidele kolm uut suurt laeva, millest igaüks mahutab 160 sõiduautot ja kuni 600 reisijat. Laevad on ca 97 m pikad, 18 m laiad, süvisega 4 m. Esimene laev valmib 2009. aasta esimeses pooles, mil hakatakse ehitama ka järgmist, ning kolmanda parvlaeva ehitust alustatakse 2009. aasta teises pooles. Ühe laeva ehitus kestab umbes aasta, koos projekteerimise ja mudelkatsetustega ligi kaks aastat. Laeva lõppviimistlus tehakse Norras.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077