19. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sergei Artjomov: võib rääkida Eesti transiidi kasvust

Eesti atraktiivsus konteinerkaupade transiitmaana kosub. Muuga CT juhatuse esimees Sergei Artjomov ütles aripaev.ee-le saadetud kommentaaris, et viimastel nädalatel võib rääkida koguni Eesti transiidi kasvust.

Konteineriterminali Muuga CT statistika tõestab kauba ümberlaadimise mahtude pidevat kasvu. Seda olukorras, kus Venemaalt tuleva kauba ümberlaadimine katkes alates eelmise aasta juunist.

Muuga sadamas tegutsev Eesti ainuke konteineritele spetsialiseerunud terminal Muuga CT tõdeb kaubavedude stabiilset kasvu ainult merelt, see tähendab importi ja transiitimporti.

„Viimastel nädalatel võib rääkida koguni Eesti transiidi kasvust,” lükkab Artjomov ümber väite otsekui oleks transiit languses. “Selle tõestuseks võime esitada konteinerkaupade ümberlaadimise kasvu statistika. 2007. aastal käitles meie terminal 181 tuhat TEU (tingkonteinerühikut), sel aastal planeerime 210 tuhande TEU töötlemist.“

Siiski ei ületa terminali koormus vaatamata kiirele kasvule veel 50-55 protsenti, kuna tänu pidevatele investeeringutele on Muuga CT võimsus praegu 350 tuhat TEU, aga selle aasta kolmanda kvartali lõpuks on see 400 tuhat TEU aastas.

Artjomovi sõnul on Muuga CT atraktiivne suurtele ülemaailmsetele konteinerveofirmadele tänu terminali kõige nüüdisaegsemale tehnilisele varustatusele, aga samuti tänu 16 aastaga kogutud usaldusäärsusele kindla partnerina. „Konteinerite ümberlaadimisel on olulised kolm aspekti: veoste säilivus ja käitlemise kiirus, samuti laadimise madal omahind, mida on võimalik saavutada ekspordi ja impordi tasakaalustamisega. Esimeste aspektidega on meil kõik korras – Muuga CT on üks Balti turu liidreid. Aga kolmas aspekt on komplitseeritud riigi väikese ekspordipotentsiaali ja halbade suhete tõttu idanaabriga. Seetõttu naasevad konteinerid Euroopasse üha sagedamini tühjana,“ märgib Artjomov.

Muuga CT (Muuga Container Terminal) on mitmefunktsiooniline konteineriterminal Muuga sadamas, mis kuulub kontserni Transiidikeskuse AS. Terminal on suuteline käitlema konteinerveolaevade veoseid mahuga kuni 3000 TEU ümberlaadimistööde intensiivsusega kuni 35-40 konteinerit tunnis. Viimase nelja aasta jooksul investeeriti konteinerite laadimistehnoloogia arengusse 368 miljonit krooni. Ettevõttes töötab 160 inimest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077