9. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlastel kulub kuus autole juba üle 1000 euro

Kuigi autode hinnad Soomes maksumuudatuste tõttu langesid, ei ole autoga seotud kulutused langenud, kuna kütus neelab aina suuremaid summasid.

Suuremate autode eest tuleb kulub kuus nii jooksevkulusid kui liisingumakset arvestades välja käia üle tuhande euro, keskmiste eest umbes tuhat ja väikeste autode eest umbes 600 eurot, kirjutas taloussanomat.fi.

Soome Autoliidu arvutuste kohaselt kulub inimesel, kes aastas läbib umbes 20 000 kilomeetrit, väikeautole kuus 600 eurot (ligi 10 000 krooni). See on mitukümmend eurot vähem kui eelmisel aastal enne maksumuudatusi.

Kulutused ei ole uuenduste järel eriti langenud, kuna enam raha kulub auto ülalpidamisele. Need numbrid aga järjest kasvavad.

Aastavahetusel toimunud maksumuudatus langetas väikeautode hindu tuhandete eurode võrra. Need autod paiskavad õhku vähem süsinikdioksiidi, mistõttu langesid nende pealt makstavad maksud kõige rohkem. Maksude tõttu kokku hoitud raha aga on siirdunud jooksvatesse kuludesse.

Enim on maksumuudatusest võitnud väikeste diiselautode omanikud. Auto maksab nüüd keskmiselt 8000 eurot vähem. Läbides aastas 20 000 km, on igakuine sääst 71 eurot ehk 1100 krooni.

Maksumuudatustest kokku hoitud raha aga läheb vähemalt osaliselt jooksevkuludeks, enim just kallinenud kütusele.

Väikese bensiinimootoriga auto omanik säästab maksudelt kuus küll keskmiselt 53 eurot, bensiinihinna tõusu arvestades aga on kasu vaid 30 eurot.

Sama arvestuse kohaselt ei ole keskmise suurusega autode kulud langenud, vaid pisut (25 eurot ehk 390 krooni kuus) kasvanud, suurte autode eest välja käidava raha hulk aga on tõusnud suisa üle 100 euro ehk 1560 krooni.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077