30. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Marko Saag: käibemaksuseaduses hulk olulisi muudatusi

Rahandusministeerium on töötanud välja käibemaksuseaduse muudatused, mispraegu on kooskõlastamisel. Advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Borenius maksukonsultant Marko Saag toob alljärgnevalt välja olulisemad muudatused nimetatud eelnõus.

Sõiduautode omatarve

Hetkel kehtiva käibemaksuseaduse kohaselt maksustatakse käibemaksuga ka sõiduautode omatarve ning seda fikseeritud maksustatava väärtuse alusel. Hoolimata sellest, millised on autoga seotud kulud, on hetkel sõiduautode omatarbe maksustatav väärtus ca 1695 krooni. Eelnõuga muudetakse oluliselt sõiduautode omatarbe maksustatavat väärtust ning uue korra kohaselt moodustaks sõiduautode omatarbe maksustatava väärtuse kogu sõiduautoga seotud kulu (sh soetamiskulu kui ka jooksvad kulud) korrutatud läbi omatarbe osakaaluga sõiduauto kasutamises. Seega suureneb uue korra kohaselt reaalne käibemaksukulu kallimate või rohkem kulusid tekitavate sõiduautode kasutamisel töötajate poolt.

Käibe maksustatav väärtus

Hetkel kehtiv käibemaksuseadus näeb ette käibe maksustatava väärtuse korrigeerimise juhul kui kaupa või teenust müüakse alla turuhinna või alla soetusmaksumuse. Eelnõu kohaselt korrigeeritakse maksustatavat väärtust juhul, kui kaupu tarnitakse või teenuseid osutatakse seotud isikule ning ühel tehingupooltest on piiratud käibemaksu mahaarvamise õigus. Turuhinda kohaldatakse ka maksudest kõrvalehoidumise või maksustamise vältimise tõkestamiseks. Seega kohaldatakse erinevalt kehtivast seadusest eelnõu kohaselt müügihinda juhul kui turuhinnast erineva hinnaga müüakse ärilistel põhjustel mitte maksukohustuse vähendamiseks.

Käibemaksugrupp

Eelnõuga muudetakse oluliselt ühe maksukohustuslasena registreerimist. Erinevalt kehtivast seadusest, hakkab ühe maksukohustuslasena registreeritud isikute ring esitama ühise käibedeklaratsiooni ning iga grupi liige eraldi deklaratsiooni ei esita. Grupi omavahelisi tehinguid käibena ei käsitleta.

Väärtpaberite võõrandamine

Hetkel kehtiva seaduse kohaselt on väärtpaberite käive maksuvaba. Eelnõu kohaselt ei kohaldata maksuvabastust väärtpaberile või osalusele, mis annab selle omanikule kinnisasja või selle osa omandiõiguse või selle omanikuna kasutamise või käsutamise õiguse. Seega oleks eelnõu kohaselt sellise ühingu, millele kuulub kinnisvara, kuid mis tegelikult majandustegevusega ei tegele ning ühing on loodud ainult uue kinnisasja maksuvabalt müümise eesmärgil, aktsiate või osade võõrandamine käibemaksuga maksustamisele.

Garantii

Eelnõuga muudetakse kauba ühendusevälise riigi tootjale või ühendusevälise riigi müüjale osutatava garantiiremondi maksustamist. Eelnõu kohaselt oleks sellise teenuse osutamine maksustatav.

Ettevõtte üleminek

Eelnõu kohaselt muudetakse tingimusi, millistel juhtudel ei käsitleta ettevõtte üleandmist käibena ning kaotatakse ära piirang selle osas, et ettevõtet peaks kasutama ainult maksustatava käibe tarbeks.

Eluruumi hooldusteenus

Eluruumi hooldusteenus ei ole eelnõu kohaselt enam maksuvabade teenuste loetelus ning sellist teenust hakatakse maksustama sõltumata sellest, kellele seda osutatakse.

Finantsteenused

Eelnõus tuuakse esmalt krediidiasutuse seaduses asunud loetalu maksuvabadest teenustest üle käibemaksuseadusesse. Täiendavalt muudetakse investeerimisfondide valitsemise teenuse maksuvabastust ning väärtpaberite ostmisega seotud tehingute (nt läbirääkimisteenus) maksuvabastust.

Teised muudatused

Lisaks eeltoodule muudetakse muuhulgas ka võõrandamise mõistet, mis on oluline eelkõige liisingühingutele aga ka teistele, kes annavad kaupa kasutada selliselt, et lepingu lõppedes nähakse ette omandiõiguse üleminek. Samuti tehakse käibemaksukohustuslasena registreerimine võimalikuks elektrooniliselt, muudetakse vallasasja töötlemisega seonduvat regulatsiooni, sisendkäibemaksu mahaarvamist kauba või teenuse kasutamisel nii ettevõtluses kui ka mitteettevõtluses, põhivara sisendkäibemaksu mahaarvamist ja kaupade ning teenuste soetamisel pöördmaksustamist, arvete väljastamist, FIE’de maksustamist ning impordi ja ekspordi korda, maagaasi ja elektrienergia maksustamist puudutavaid sätteid, jne.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077