29. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SAS koondab miljardikahjumi tõttu üle 1000 inimese

SASilt oodati rasket kvartalit, 2008. aasta algus aga on olnud veel märkimisväärselt keerulisem, kui keegi oleks võinud arvata.

Aasta kolm esimest kuud lõppesid miljardikahjumiga ja nüüd on oodata veelgi suuremaid kärpeid, kirjutas Rootsi uudisteportaal di.se.

SME Direkti analüütikud prognoosisid lennukompaniile esimeseks kvartaliks 641 miljoni Rootsi kroonist (1,1 miljardi Eesti kroonist) kahjumit, lõplikuks tulemuseks aga sai pea kaks korda suurem kahjum – 1,1 miljardit Rootsi krooni (1,8 miljardit Eesti krooni). Mullu esimeses kvartalis oli tulemus umbes miljardi Rootsi krooni võrra parem.

SAS põhjendas inetuid tulemusi kütusekuludega, mis jõudsid rekordtasemele. Kvartali jooksul on need kulud vaatamata nõrgale dollarile kasvanud 24% ehk 2,2 miljardi Rootsi kroonini. Samal ajal on konkurents lennuturul tihenenud. Ettevõtte hinnangul on näha ka märke, mis viitavad ärireiside osakaalu langemist.

Seetõttu peab lennukompanii jätkuvalt püksirihma koomale tõmbama. 5-6 miljardi Rootsi kroonine kokkuhoiukava, mis kuni aastani 2011 on juba paika pandud, ei ole ettevõtte hinnangul enam kuidagi piisav. Nüüd kavatseb SAS juba 2008. aasta jooksul kulusid kärpida 1,1 miljardi Rootsi krooni jagu. Selle raames peab näiteks 1000 inimest endale uut tööd otsima hakkama ja SAS vähendab sügisest lendude mahtu 5% ehk 11 lennuki võrra.

„Märgid näitavad, et globaalsed arengud on niivõrd tõsised, et peame valmistuma suuremaks majanduslikuks languseks. Olukord lennundussektoris on tõsine,“ ütles SASi juht Mats Jansson.

2008. aasta esimeses kvartalis investeeris SAS 12,8 miljardit Rootsi krooni (21,4 miljardit Eesti krooni), mis on 6,3% enam kui aasta tagasi, jäädes aga umbes 400 miljoni Rootsi krooni (670 miljoni Eesti krooni) võrra analüütikute ootustele alla.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077