30. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnasõda üle Atlandi lendudel sai stardipaugu

Täna – pühapäeval – avaneb Atlandi kohal õhuruum lennukompaniide hinnasõjaks – jõustub ELi ja USA vahel sõlmitud „avatud taeva” kokkulepe, mis kaotab aastakümneid lennuõigusi kitsendanud piirangud ning tõotab odavamaid lennupileteid.

Nüüd võivad Euroopa ja Ameerika vahel lennata kõik lennufirmad mistahes sihtpunktist mistahes sihtpunkti. SAS Barcelonast New Yorki, kui on soovi – märkis Rootsi Sydbanki lennundusanalüütik Jacob Pedersen ajalehele Dagens Industri. „Kindlasti elavdab see reisimist üle Atlandi,” ütles ta ja ennustas vabamast konkurentsis võitu reisijatele.

Rida USA ja Euroopa lennufirmasid plaanib avada uusi marsruute – nende seas KLM, Air France, Northwest ja Delta. British Airways on teatanud tütarfirma loomisest, mis hakkab lendama New Yorgi ning Brüsseli ja Pariisi vahel.

Juba on üle Atlandi lendude üle huvi ilmutanud ka Iiri Ryanair, peibutades 150-krooniste ühe otsa piletitega. Ka Briti odavlennukompanii Zoom plaanib Gatwicki lennujaamast New Yorki otselende hinnaga 2640 Eesti krooni. Samas ei luba kõrge kütuse hind odavates piletites enam palju allapoole minna – nii saavad peamised võitjad olema ilmselt äriklassi reisijad, arvab Pedersen

Soome Finnair samas jääb stoiliseks ega plaani uusi liine USAsse avada. „Me ei pea eriti tõenäoliseks, et mõni Euroopa lennufirma alustaks lendamist Soomest USAsse, ehkki see on nüüd võimalik. Soome turg on nii väike, et vaevalt siia keegi tuleb, kommenteeris võrgulehele Taloussanomat.fi Finnairi rahvusvaheliste suhete juht Kari Koli. Huvi on aga suur, eriti nüüd, kus dollar on nii odav. Sügisest saadik on Finnairi lendude täituvus olnud üle 90%.

Eriti soodne on piirangute kaotamine Londoni Heathrow lennujaamale, kust varem said USAsse lennata ainult nelja lennufirma lennukid. Prognoosi järgi kasvab lendude arv Heathrowlt 22%, mis tähendab lennujaama operaatorile BAA-le suurenenud tulusid. Maandumis- ja õhkutõusmistasude hinnad on kahekordistunud. Läinud nädalal avas Heathrow uue terminaali nr 5.

Euroopa Komisjoni andmeil reisib ELi ja USA vahel aastas umbes 50 miljonit inimest. Komisjon loodab reisimise elavnemist ning prognoosib, et viie aastaga võibkonkurentsi kasv neil liinideltarbijaile kokku hoida 12 miljardit eurot. Ka loodetakse 80 000 uue töökoha tekkimist.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077