29. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autot ostes ja ka müües võib rahast ilma jääda

Praegu autot müües võib sattuda pakkumise peale, kus keegi soovib auto osta järelmaksuga. Omavaheline leping ja ettemaksu tasumine ei garanteeri, et kogu summa üle kantakse.

Autode müügi madalseisus panevad sellised pakkumised inimesi ka mõtlema. Palju on aga juhtumeid, kus autoostja pärast sissemaksu tegemist koos autoga kaob ja endale ise volitusi kirjutades sellega rahulikult ringi sõidab, kirjutas Äripäev.

Põhja Politseiprefektuuri pressiesindaja Taavi Kullerkupu sõnul tehakse ka neile palju avaldusi selle kohta, et ostja on autoga kadunud. Küll aga ei saa politsei selles aidata: "Üldjuhul on järelmaksulepingu näol tegemist tsiviilõigusliku suhtega ning kui üks osapool lepingutingimusi rikub, siis saab oma õiguste kaitseks pöörduda kohtu poole."

Laekunud avaldusi kontrollitakse ning nendele lähenetakse individuaalselt ja selgitatakse välja juhtunu täpsemad asjaolud. Kuid kui juhtumis ei esine kuriteo tunnuseid, siis ei ole alust kriminaalmenetlust alustada.

Politsei soovitab selliste lepingute sõlmimisel eelnevalt kontrollida, kellega täpselt tegemist on ja veenduda lepingupartneri usaldusväärsuses.

Kullerkupu selgitusel asub politsei tegevusse siis, kui selliselt soetatud autot asutakse edasi müüma või on ühe inimese kontol juba mitmeid selliseid kelmusi.

Omavahelise kokkuleppe saamiseks tuuakse põhjuseks, et vana maksmata arve tõttu ei saa inimene liisingut.

SEB Liisingu Sõidukiliisingu grupi juht Sten Argos nentis, et kui inimene liisingut ei saa, siis ei tasuks talle ka isiklikku järelmaksu anda.

"Kui on tegemist ostjaga, kes ei saa liisingut, kuna tal on makseraskusi või tema krediidiinfo ajaloos leidub usaldusväärsust vähendavaid tegureid, tekib ka auto müüjal sekeldusi rahade kättesaamisega," täpsustas Argos.

Oht on ka suurem, kui tehingupoolteks on kaks eraisikut ning toimub omavaheline osaline müügisumma tasumine.

Suure tõenäosusega saab müüja müügisumma kätte pika viivitusega, või jääb mingi osa müügisummast üldse saamata.

Samad ohud varitsevad ka autot ostes. Nimelt on moodi läinud, et tasutakse auto eest küsitav tasu ja tehakse ostu-müügi leping, millega siis ostja järgmisel päeval autoregistrikeskusesse autot oma nimele kirjutama läheb.

Ent autol võib peal olla piirang, mis ei lase omanikku ümber registreerida.

Müüjaga pole samuti võimalik enam kontakti saada ning ongi inimene autoga, mille eest on makstud, kuid see ikkagi pole tema oma. ARKi avalike suhete osakonna juhataja Timo Vijari sõnul saab aga sellist situatsiooni ennetada, helistades ARKi infotelefonile. Sõiduki piirangute teadasaamiseks tuleb teenindajale öelda soovitud sõiduki registreerimisnumber.

Varem sai sama infot ka SMS-päringu teel, kuid lähiajal on plaanis see asendada tasuta infopäringuga ARKi kodulehe kaudu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077