11. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Bush esitab Euroopa lennuliiklusele nõudmisi

USA administratsioon nõuab, et 27 Euroopa Liidu riiki kirjutaksid alla üle ookeani lendude uutele turvameetmetele, näiteks et USA lennukompaniid võiksid panna oma lendudele Euroopasse relvastatud valvurid.

Euroopa Liidu ametnikud on marus, sest Washington nõuab lisainfot kõigi õhureisijate kohta, kirjutas Guardian.

Relvastatud korravalvurid on vaid üks osa Bushi administratsiooni karmidest nõuetest, mida Brüssel peab väljapressimiseks. ELi ametnikud kardavad, et kui nõudmisi ei täideta, peavad ka lääne-eurooplased hakkama USAsse sõitmiseks taas viisat taotlema.

Euroopa pealinnades ringleva dokumendi kohaselt peavad ELi riigid andma USA-le ka info nende reisijate kohta, kes USAsse ei lähe, kuid lendavad sealt üle, näiteks teel Kariibi mere saartele.

Euroopa lennuliinide liidu sõnul ei ole ühtegi seaduslikku alust, mille kohaselt võiksid nad anda USA-le infot nende inimeste kohta, kes riigist üle lendavad.

Paari kuu jooksul juurutab USA sisejulgeolek uue lubade süsteemi eurooplastele, kes lendavad USAsse. Uue süsteemi kohaselt peavad eurooplased taotlema online-süsteemis loa riiki siseneda enne lennupileti ostmist, taotlusprotseduur võtab mitu päeva. Kogutud infot kombineeritakse selle infoga, mida EL juba väljastab USA-le, et potentsiaalseid terroriste tuvastada ja riske maandada. EL annab USA-le juba 19 kirjet iga reisija kohta.

Washington tahab ka nende inimeste infot, kes USAsse ei lenda, kuid on lubatud turvakontrollist läbi, et haiget inimest, vanurit või last lennukile saata. Euroopa lennufirmad peavad nõuet absurdeks.

USA plaanib kõigi ELi riikidega läbi rääkida, alustades 12 Ida-Euroopa riigist, mille kodanikud vajavad siiani viisat USAsse reisimisel. Nende esitataval dokumendil on seitse nõudmist.

Brüssel kutsus üles Euroopa riike mitte allkirjastama seda dokumenti, et mitte nõrgendada ELi positsiooni läbirääkimistel. Kuid Kreeka ja Tšehhi on uute tingimustega nõustumisele lähedal, sest mõlemal on suur kogukond USAs, samas vajavad nad sinna sõiduks viisat.

ELi ametnike sõnul võib saada lepingu sõlmimine mõne riigiga saatuslikuks, sest see oleks tugev argument USA poolel. Tšehhi asepeaministri Alexandr Vondra sõnul ei ole EL teinud midagi, et tšehhid USAsse viisata saaks. „Siiani ei ole meid aidatud. Meie huvi on edasi liikuda ja me ei saa oodata ja mitte midagi teha, me peam tegutsema oma kodanike huvides,“ lisas ta.

Kui Tšehhi kiirustab, siis Brüssel kustub üles viivitama. Euroopa Komisjoni ametnikuJonathan Faulli sõnul on koordineerivad nad ühisele seisukohale jõudmist.

Kui USA nõudmistest ei loobu, võib EL vastata näiteks viisanõudega USA kodanikele. Samas ühe ametniku sõnul võivad Euroopa valitsused sellele veto panna, sest see võib massiivselt häirida tohutut lennuliiklust Atlandi kohal.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077