5. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brittide superlennuk viib viie tunniga Austraaliasse

Briti firma Reaction Engines on valmis saanud keskkonnasõbraliku reisilennukiga, mis liigub ülehelikiirusel ligi 5000 km/h, viies inimesed viie tunniga Brüsselist Austraaliasse.

Euroopa Kosmoseagentuuri rahastatud projekti tulemusena valminud lennuk A2 on justkui ulmefilmist välja hüpanud. Masin suudab pardale võtta 300 reisijat ja aretab kiirust enam kui 3000 miili tunnis ehk ligi 5000 km/h, kirjutas The Guardian Unlimited.

Projekt on osa Euroopa Liidu püüdlustest arendada lennuliiklust. Teadlastele anti ülesanne uurida, kas sarnast tehnoloogiat, mida pigem kasutatakse atmosfääri piiril ja kosmoses, on võimalik rakendada ka liinilendudel.

Oxfordshire’s asuv Reaction Engines arendab kosmosetranspordi ja kõrgtehnoloogilisi reaktiivsüsteeme. Ettevõtte juhid on spetsialiseerunud erinevatel aladel alates kosmoserakettidest kuni tuumaenergiani.

Reaction Enginesi tegevjuht ja vaneminsener Alan Bond ütles, et A2 võiks liinilende tegema hakata umbes 25 aasta pärast, kui selle järele nõudlus tekib. " A2 võiks Brüsseli lennujaamalt lahkuda ja lennata Atlandi ookeani põhjaossa, ületades põhjapooluse ja liikudes siis edasi üle Vaikse ookeani Austraaliasse,“ seletas ta.

Lennu aeg oleks Bondi sõnul 4 tundi ja 40 minutit.

Ettevõtte hinnangul ei jätaks lennuk endast loodusesse ka eriti suurt jalajälge. Tavalise kütusega ei oleks võimalik masina kiirust vajalikule tasemele viia. Seetõttu kasutataks selles vedelat vesinikku, mis on tunduvalt rohelisem kui tavakütused. Süsihappegaasi asemel tekivad vedela vesiniku kasutamisel veeaur ja lämmastikoksiid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077