1. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-ameti 25,6 miljoni krooni eest ostetud lennuk jõudis Eestisse

Maa-amet sai eile kätte Saksa firmalt Air Alliance GmbH ostetud uhiuue lennuki Cessna 208B Grand Caravan, mida amet hakkab kasutama pärast kaardistusseadmete paigaldamist.

Tegemist on aeropildistamiseks, kõrgusinfo kogumiseks ja õhuseireks sobiva suuruse ja sobivate lennuparameetritega (lubatud lennukiiruste vahemik, maksimaalne lennukõrgus, lennuaeg ja -ulatus) lennukiga. Peale nimetatud lendude võimaldab maa-ameti lennuk teha pildistamislende teistele ametkondadele (maanteeamet, PRIA, keskkonnainspektsioon, metsakaardistuse lennud), seirelende ning avastada naftareostusi, metsatulekahjusid jms.

Lennuk on võimeline lendama kiirusega 140 km/h kuni 340 km/h, maksimaalne lennukaugus on üle 2100 km, maksimaalne lennuaeg 7,5 tundi ja lennukõrgus üle 7000 meetri ning maksimaalne kasulik koorem 2000 kilo. Lennuki hind on koos ümberehituse ja lisavarustusega 25,6 miljonit krooni, millele lisandub käibemaks.

Air Alliance tegi ka lennuki ümberehituse, et see saaks töötada kaardistus- ja seireseadmetega. Suuremaks muudatuseks oli kahe augu tegemine lennuki põrandasse, mis on vajalikud kaardistusseadmete (aerokaamera ja laserskänner) kasutamiseks. Maa-ametil ei ole plaanis välja arendada oma lennundusega tegelevat struktuuri, lennuki käitamise tellib amet vastavaid litsentse omavalt lennundusettevõttelt.

Ühemootorilisi lennukeid, sealhulgas ka Cessna Grand Caravane, kasutatakse edukalt aeropildistamistel ka näiteks Saksamaal, Jaapanis, Kanadas ja Hispaanias. Air Alliance on lennukitootja Cessna Aircraft Co. ametlik edasimüüja Saksamaal ja Euroopa Liidus. Cessna Grand Caravan on tootmises 1990. aastast, seda on koos standardversiooniga Cessna Caravan toodetud üle 1600 eksemplari.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077