10. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Strandberg: ühiskond vajab piitsa ja präänikut

Riigikogu liige ja erakond Eestimaa Rohelised esimees Marek Strandberg on kindel, et laisale ühiskonnale saab keskkonnasäästlikust õpetadapiitsa ja prääniku meetodiga.

„Mina arvan, et võiks autodele üldse maksu peale panna! Kallim maks rohkem saastavatele autodele ja väiksem maks vähem saastavatele autodele. Nagu Soomes,“ rääkis Marek Strandberg keskkonna kaitseks rakendatavate maksude kehtestamisest ning lisas, et ühiskond vajab „piitsa ja präänikut.“

"Ma arvan küll," vastas Strandberg küsimusele, kas saastamise astmega proportsionaalne automaks paneks autoomanikke oma masinaid väiksemate ja keskkonnasäästlikumate autode vastu vahetama.

Näited Hummerit omavatest inimestest, keda nende enda sõnul saastemaks või automaks ei kõigutaks, rohelist eiveennud. Strandbergi sõnul on Eestis Hummeri omanikke väga vähe ja ülejäänuid, kellele ei meeldi oma raha raisata nagu Hummeri omanikele, paneks autodele kohaldatav maks väiksema ja säästlikuma masina kasuks otsustama.

Automüüjate välja pakutud idee maksustada hoopis autotootjad, et nad keskkonda rikkuvaid autosi sootuks enam ei toodaks, polnud Strandbergi arvates hea mõte. Ta leidis, et sellisel juhul oleks tegemist tootele „tolli kehtestamisega“.

Marek Strandbergi arvates oleks autode maksustamine äärmiselt oluline ka sellepärast, et väiksemad autod, mis inimesed endale pärast maksustamist soetaks, rikuksid tunduvalt vähem teesid. Väikeste autode kiituseks ütles roheline, et need on tänapäeval mugavad, seega ei ole mõtet tuua ettekäänet, justkui suure auto sünonüüm oleks automaatselt mugavus.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077