4. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vana autoga Berliini sõites saab trahvi

Kes plaanib uuel aastal oma autoga Saksamaale Berliini, Kölni või Hannoverisse sõita, peab arvestama muuhulgas sellega, et autol peab tuuleklaasil olema punane, kollane või roheline keskkonnakleeps, mis näitab ära keskkonda saastamise taseme. Samad reeglid kehtivad ka veoautodele.

Autod on jagatud nelja kategooriasse vastavalt diiselmootoritele kehtestatud euronormidele (Euro 1-4). Kleepsu (Umweltplakette) nõutakse autoga kesklinna piirkonda, nn keskkonnatsooni (Umweltzone) sisenemiseks.

Pärast kuuajalist üleminekuaega, kus piirdutakse vaid hoiatusega, hakkab politsei alates 1. veebruarist 2008 keelust üleastujaid trahvima 40 euroga (624 krooni), trahvitakse ka pargitud autosid. Turistide välismaise numbrimärgiga autodele erandeid ei tehta. Vastavad hoiatussildid on nii kiirteedel kui ka enne keskkonnatsoonidesse sisenemist ka üleval.

Keskkonnakleeps maksab 5 eurot (78 krooni). Keskkonnakleepsud on saadaval kõigis sõidukite registreerimisega tegelevates kohtades, samuti kohalikes autotöökodades, samuti on võimalik kleepsu tellida interneti teel aadressil www.umwelt-plakette.de. Keskkonnakleepsu organiseerivad oma klientidele ka hotellid, kuid siis tuleb selle vajalikkusest eelnevalt teada anda.

Kleepse on kolme sorti, punane, kollane ja roheline, vastavalt sellele, kui suure hulga peenosakesi auto keskkonda paiskab (autod on jagatud nelja kategooriasse vastavalt diiselmootoritele kehtestatud euronormidele, vastavalt Euro 1-4). Alates 2010 aasta jaanuarist võivad kesklinna sisse sõita ainult rohelise kleepsuga autod. Sõiduautod, mis on esmakordselt registreeritud enne 1. jaanuari 1993 (bensiinimootor) või 1. jaanuar 1997 (diisel), ehk siis autod ilma peenosakeste filtrita, ei tohi kesklinna siseneda aga juba praegu. Veoautode puhul on piiriks 1. oktoober 1996. Kui kleeps on autol olemas, kehtib see kogu Saksamaal. Kleepsu ei nõuta mootorratastelt ja mopeedidelt, samuti kiirabiautodelt ning puuetega inimestele kohandatud sõidukitelt.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077