4. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Porsche sobib Eestis kaubaveoks

Kui väikefirma juht sõidab uhiuue Porschega, tekib maksustamisel küsimus, kas see on õigustatud töövahend või erasõitudeks kasutatav luksusauto. Tänasest Äripäevast selgub, et Porsche sobib Eestis kaubaveoks.

MTA maksude osakonna juhataja Aule Kindsigo siiski soovitab, et seda tuleks vaadata ettevõtte suuruse ja tegevuse järgi. "Kui suure ja võimsa ettevõtte juht sõidab Porschega, võib see olla täiesti õigustatud. Samas kui seda teeb mõne väikefirma juht, tekib küsimus, kas see on ettevõtte tegevuseks vajalik, mõistlik ja otstarbekas? Kas sellega aetakse tööasju või tehakse pigem isiklikke sõite," märkis Kindsigo.

Ettevõtja Rein Kilk leidis samas, et väikeettevõttel pole Porsche ametiautona õigustatud. "Samas maksustamisel ei ole seni vahet, kui kallist autot ettevõte omab või kasutab," kommenteeris Kilk.

Porschega tränivedanud firmajuht sai siiski kohtus õiguse. Tallinna ringkonnakohtus vaieldi selle üle, kas reklaamiga tegelevale firmale kuulunud Porsche 911 Carrera 4 ja kodukinosüsteem on ettevõtlusega seotud kulu või mitte. Auto kasutajateks olid osaühingu osanik ja tema elukaaslane. Lisaks Porschele oli firmal ka teine sõiduauto. Maksuhaldur leidis, et kupeekerega sportauto pole reklaammaterjalide transportimiseks sobiv ja piisaks ka firma majandustegevust arvestades ühest sõiduautost. Haldur leidis, et Porsche kasutamine pole ettevõtluses kohane ja sõidukit kasutati isiklikel eesmärkidel. See tähendanuks, et firmal tulnuks maksta täiendavat tulu- ja käibemaksu ettevõtlusega mitteseotud kuludelt.

Kohus oli aga teist meelt ja maksuhalduri seisukoht põhjendamatu. Kohtu hinnangul oli tegemist varaga, mida kasutab enamik äriühinguid oma igapäevases majandustegevuses, mistõttu ei ole mõistlik eeldada, et sportauto näol on tegemist kohatu või mittevajaliku kulutusega. Kohtu arvates oli maksuhalduri seisukoht Porsche soetamise ettevõtlusega mitteseotuse kohta tõendamata.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077