4. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Finnairi Eesti tütarfirma paneb uksed kinni

Soome lennufirma Finnair 2001. aastal asutatud Eesti tütarfirma Aero Airlines teeb sel pühapäeval 6. jaanuaril oma viimase lennu.

Finnairi uues strateegias ei olnud Aero Airlines’ile enam kohta, ütles täna Tallinnas toimunud pressikonverentsil asutamise algusest firmat juhtinud Tommi Aaltonen. „Muidugi on mul kahju,” tunnistas ta.

Ühtlasi teatas Finnair täna, et on leidnud ostja ka kolmele viimasele ATR-72 turboprop lennukile. Just seda tüüpi lennukid kuulusid Aero Airlines’i lennukiparki.

Edasi teenindab Helsingi ja Tallinna vahelist lennuliini Finnairi koostööpartner, eraomanikele kuuluv Finncomm Aero.

Eestis Aero Airlines’i palgal olnud 130 töötajale on pakutud võimalust jätkata Finnairi kontsernis, ütles Tommi Aaltonen. Töökoha kolimine Helsingisse ei ole aga kõigile vastuvõetav lahendus, nii jätkab Finnairis ehk 25-30, parimal juhul 50-60 inimest.

Lõplikult suleb Aero Airlines uksed selleks suveks. Veel aasta tagasi oli kaalumisel võimalus, et Aero Airlines hakkab tulevikus ehk korraldama Finnairi tšarterlende. Siin võis muude tegurite hulgas Aerole saatuslikuks saada imago, et tegemist on Eesti lennufirmaga. 90% tšarterlendude reisijatest on soomlased ja eelarvamused endiselt tugevad.

Vähem emotsionaalsetest teguritest sai Aero Airlines’i kirstunaelaks muuhulgas Eesti kontrollimatu palgatõus ning puhkeaega reguleeriv tööseadustik, mis on Soome ja ELi seadustega võrreldes rangem, ütles Aaltonen. Samuti Aero Airlines'i investeerimisvajadus. Finncomm Aero lendab oma lennukitega.

Aastatel 2005-2006 transportis Aero Airlines kokku 1,5 miljonit reisijat ning tegi kokku 20 000 lendu. Lisaks Helsingi ja Tallinna vahelisele liinile lendas Aero Airlines ka Soome siseliinidel. Kokku tehti lende 16 sihtkohta. Aero Airlines'i käive oli ca 50 miljonit eurot ning viimastel aastatel teeniti ka väikest kasumit.

Finncomm Aero jätkab Tallinn-Helsingi liinil lendamist ATR tüüpi lennukitega, kuid need on uued (vanus 1-2 aastat) ning oluliselt mugavamad, ütles Finnairi Balti riikide müügidirektor Matias Sarkkinen. Seni kehtinud Aero Airlines'i lennugraafik ei muutu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077