18. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edelaraudtee lõpetab kahjumi vältimiseks regulaarsed kaubaveod

Riigisisese reisijate- ja kaubaveo korraldamisega tegelev Edelaraudtee lõpetab suure kahjumi vältimiseks alates 1. veebruarist 2008 regulaarsed kaubaveod Tallinna-Viljandi ja Tallinna-Pärnu suunal.

Kaubavedude lõpetamise otsusest teavitas Edelaraudtee nii majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kui ka Edelaraudteele kuuluval infrastruktuuril kaubavedusid teostavaid kliente.

Edelaraudtee juhatuse liige Kalvi Pukka ütles, et 2006. aastaga võrreldes ligi poole võrra vähenenud kaubaveomaht ning veotariifide enam kui kahekordne tõus 2008. aastal ei jätnud ettevõttele muud võimalust, kui lõpetada suure kahjumi ärahoidmiseks kaubavedude korraldamine. „Kui sel aastal kujuneb Edelaraudtee kaubavedude kahjumiks umbes 8-9 miljonit krooni, siis 2008. aasta eeldatav kahjum oleks juba suurusjärgus 15 miljonit krooni,“ rääkis Pukka.

Pukka sõnul on nad otsinud lahendusi ning konsulteerinud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, et muuta infrastruktuuri kasutustasude aluseks olevat metoodikat selliselt, et see arvestaks Edelaraudtee infrastruktuuri erisusi, kus reisijateveo osatähtsus vedudes on erinevalt Eesti Raudteest domineeriv. „Kuna Edelaraudtee näol on tegemist avaliku raudteega, millele kehtivad samad nõuded ja regulatsioonid nagu teistegi avalike raudteede puhul, siis ei ole teistsugune metoodika võimalik olnud,“ sõnas Pukka.

Selleks, et Edelaraudtee suudaks katta kaubavedudega seotud kulusid, tuleks tõsta veotariife umbes neli korda. See aga tooks kaasa kaubaveo mahtude drastilise vähenemise ning kaubaomanikud otsustaksid odavamate alternatiivide kasuks.

Kaubavedu on Edelaraudtee jaoks olnud läbi aegade reisijateveo kui põhitegevuse kõrvalharu, mille mahud on olnud tagasihoidlikud, ulatudes parimatel aastatel 400 tuhande tonnini.

Suurimad seni Edelaraudtee infrastruktuuril veetud kaubagrupid on puidutooted ning vanametall. Edelaraudtee 2006. aasta kaubaveomaht oli 430 tuhat tonni, 2007. aasta veomaht on umbes 270 tuhat tonni. Edelaraudtee peamised kaubaveo kliendid on AS Ingle, AS Lignator, AS Kuusakoski, Farm Plant Eesti AS ning mõned ekspediitorid.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077