6. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinki aktsial börsiajaloo suurim tõus

Eile hilisõhtul aktsiate tagasiostuprogrammi konkreetsest realiseerimisest teatanud Tallinki aktsia hind hüppas 9,5 protsenti 16,27 kroonini. Tegemist on aktsia suurima tõusuga alates ettevõtte börsiletulekust kaks aastat tagasi.

Aktsia käive oli 13 miljonit krooni.

Ehkki Eestis on tegemist pretsedendiga, on üldiselt börsiettevõtete aktsiate tagasiost üsna tavaline nähtus ja selle tegemisel võib olla terve rida põhjusi.

Üheks levinumaks põhjuseks on aktsionäridele kuuluva osa suurendamine või nagu ütles Hansapank Marketsi analüütik Sander Danil, et aktsionäridele kuuluv vara tummisemaks muutmine. Teiseks oluliseks aktsiate tagasiostu põhjuseks on juhtkonnale määratud optsiooniprogrammide realiseerimiseks vaja mineva alusvaa soetamine. Kuna börsiteate kohaselt tühistab ettevõte aktsiad, siis langeb see variant ära.

Viimastel aastatel on paljud suurfirmad, kellel on bilansis liiga palju raha, hakanud samuti aktsiaid tagasi ostma, et parendada finantsnäitajaid. Üks põhjus on aktsiate tagasiostmiseks, on ettevõtte kaitsmine vaenulike ülevõtmiste eest.

Ükski eelpoolnimetatud põhjustest Tallinki kohta ilmselt ei kehti.

Ehkki Danili arvates pole eesmärgiks mitte aktsiahinna toetamine usun mina, et tegemist on pigem selle põhjusega. On ju aktsia hind viimastel nädalatel langenud äärmiselt madalale, mis võib murelikuks teha lisaks aktsionäridele ka laenuandjad.

Aktiivselt on tegelnud aktsiate tagasiostmisega põhjanaabrite Nokia ning väga tihti tuli pärast aktsai tugevat tõusu Nokialt börsiteade, et ettevõte on jälle turult aktsiaid ostnud.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077