5. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene raudteejuht külastab Savisaart ja Puusepa hauda

Ajal, mil kaubaveod raudteel on drastiliselt vähenenud, saabub Tallinna suur Venemaa äridelegatsioon eesotsas Venemaa Raudtee juhi Vladimir Jakuniniga. Valitsuse liikmetega kohtumist kava ette ei näe, küll aga ollakse Tallinna linnapea külaline.

Sel reedel toimub Tallinnas pidulik üritus, mis korraldajate sõnul on pühendatud läänerinde avamiseks peetud läbirääkimiste algusest 65 aasta möödumisele ning legendaarse sõjalenduri ning polaaruurija, Suure Isamaasõja kangelase Endel Puusepa mälestuse jäädvustamisele.

Ürituse korraldaja on mittetulundusühing Venemaa Rahvusliku Kuulsuse Keskus, mida juhib Venemaa Raudtee ülem Jakunin.

Venemaalt on oodata 150-200-liikmelist delegatsiooni. "Nende hulgas on pankureid, sadamate juhte, raudteeinimesi, ülikoolide rektoreid ning poliitikuid. Ainuüksi ajakirjanikke tuleb paarkümmend. Duumasaadikute kohta veel ei tea, kas nad tulevad," loetles Eesti-poolne korraldaja, Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest liige Jevgeni Tomberg.

Eesti Raudtee: Jakunin võib tulemata jääda

"Tegemist on esimese arvestatava äridelegatsiooniga Venemaalt pärast aprillisündmusi," kommenteeris transiidiekspert Raivo Vare.

Kuigi ühe Eesti ettevõtja arvates Venemaaga suhtlemisel rahvadiplomaatia ei toimi, oli Vare seda meelt, et eestlastel tasub üritusel osaleda. Tema sõnul on kahju, kui sündmus keeratakse poliitiliseks.

Majandusministeeriumist öeldi, et minister Juhan Parts ei ole saanud ametlikku kutset kohtumiseks ning võimaliku mitteametliku kohtumise kohta ei ole kokkuleppeid.

Ka Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase jäi napisõnaliseks: "Kui Jakunin tuleb Eestisse, on Eesti Raudtee juhatus huvitatud kohtumisest, aga meil on informatsiooni, mis seab Jakunini visiidi kahtluse alla. Seetõttu ei saa veel midagi kindlat väita."

Tombergi, kes oli lapsepõlves Pärnus elanud Jakunini klassivend, kinnitusel tuleb Venemaa Raudtee juht kindlasti siia.

Ei pääse ka selle ürituse puhul poliitikast just Jakunini varasematele sõnavõttude tõttu. Nii tsiteeritakse tema sõnu Baltivene kaasmaalaste ajakirja Baltiiski Mir viimases numbris, kus ta kommenteeris aprillisündmuste järel külmutatud dialoogi kahe riigi vahel: "Dialoogi võimalus on olemas, kuid sel tingimusel, et seda viiakse läbi tsiviliseeritult ning tsiviliseeritud inimestega." Jakunini arvates ei ole see võimalik seni, "kuni Eestis ei arutleta fašismikuritegude üle valitsuse tasemel".

Delegatsiooni ametliku päevakava järgi eelneb jumalateenistusele sõjaväekalmistul ning pärgade panekule Puusepa haual Tallinna Metsakalmistul tunniajaline kohtumine Tallinna linnapeaga.

Savisaar võtab vana tuttava hea meelega vastu

Edgar Savisaare sõnul on ta Jakuniniga hea tuttav. "Loomulikult, kui ta külastab Eestit, võtan ma teda ka linnapeana hea meelega vastu. Visiidil ei ole riiklikku iseloomu, seetõttu pole minu teada riigi tasemel kohtumisi ette nähtud."

Savisaare arvates ei pea kohtumiselt otsima vahetut kasu. "Eriti praeguses olukorras on vaja hoida neid suhteid ja sidemeid, mis kõigest hoolimata on säilinud."

Linnapea reedeses päevakavas Tallinna linna kodulehel pole kohtumisest kriipsugi, kava järgi toimuvad samal ajal linnapea kabinetis saate "Pehmed ja karvased" võtted.

Kommentaar Jevgeni Tomberg

Tallinna linnavolikogu liige

Rahvusliku kuulsuse keskus tegeleb unustusehõlma jäänud kangelaste mälestuse jäädvustamisega, Puusepp on kolmas persoon. Projekt sai alguse aasta tagasi novembris, idee on paari aasta tagusest ajast, mil Tallinnas toimus raudteelaste kongress ning Jakunin oli Tallinnas. Siis kohtus ta ka tollase majandusministri Savisaarega.

Lisaks Venemaale tulevad külalised USAst, Prantsusmaalt, Inglismaalt, Itaaliast. Nende hulgas on professoreid, heliloojaid, antifašistlike fondide esindajaid. Projekti eelarve on kulukas, see lüüakse kokku pärast projekti lõppu. Anname Puusepast eesti ja vene keeles raamatu välja, samuti linastub temast film.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077