5. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ARK avastas 20 petturit

Eesti Riikliku Autoregistrikeskuse sisekontroll avastas teooriaeksami videosalvestusi ning andmebaasis olevaid digifotosid võrreldes 20 isikut, kes on korduvalt Jõhvi büroos sooritanud teooriaeksamit teiste isikute eest.

Kahekuise auditi käigus kontrolliti selle aasta esimese üheksa kuu jooksul büroodes läbi viidud teooriaeksamite videosalvestusi, teatas ARK.

Autoregistrikeskus tunnistab pettuse teel sooritatud teooriaeksamid kehtetuks. Auditi materjalid on edastatud uurimisorganitele ettepanekuga algatada kriminaalmenetlus ning selgitada välja süüdlased. Maskeeringuna kasutasid petturid juuste värvimist, make-upi, riietust, peakatteid ning teisi välimuse muutmise vahendeid.

Auditi käigus võrreldi eksamineeritavate digifotosid ja teooriaeksamite videosalvestusi. Auditeerijate arvamusel ei vastanud digifotodel ja videosalvestustel olevate isikute tunnused eksamineeritava tunnustega. ARK on lõpetanud töösuhted isikutega, kes võtsid sel perioodil vastu kahtluse all olevaid eksameid.

Praeguseks on tänu uuendatud eksamisüsteemile avastanud rida juhtumeid, milinimesed on üritanud juhtimisõigust omandada ebaseaduslikult. Suur roll petuskeemide avastamisel ning tõkestamisel on olnud eksamiklassidesse ning eksamisõidukitesse paigutatud kaameratel.

Probleem on tuttav ka sõidueksami eksamineerijatele. On olnud juhtumeid, mil sõidueksamit on tulnud sooritama vale isik. Eksamit tullakse sooritama juhiloa taotleja dokumentidega, kuid eksamineeritavaks ei ole olnud juhiloa taotleja, vaid juhiloa taotlejaga välimuselt sarnane isik.

Eksamitelt digitaalsete salvestusseadmete abil kogutud informatsioon on salvestatud ARK keskserverisse ning sinna kogutud andmetega töötavad ARK keskuse volitatud isikud. ARK jätkab rutiinse sisekontrolli läbiviimist ning juhib tähelepanu sellele, et pettuse teel saadud eksamitulemus ja juhtimisõigus tunnistatakse Liiklusseaduse § 43 lõike 1 alusel kehtetuks.

Teise isiku nimele väljaantud isikuttõendava dokumendi kasutamise eest või enda nimele välja antud tähtsa isikuttõendava dokumendi teisele isikule kasutamiseks andmise eest eesmärgiga omandada õigusi või vabaneda kohustustest karistatakse Karistusseadustiku § 349 alusel rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077