23. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Porschel roheline tuli Volkswageni ülevõtmiseks

Euroopa Kohus otsustas täna, et kuuekümnendatest aastatest pärinev Saksa seadus, mis takistab Euroopa suurima autotootja Volkswageni ülevõtmist, on illegaalne.

Nii on täna juba 31%ga Volkswageni suuromanikul Porschel roheline tuli kogu firma ülevõtmiseks. Porsche juht Wendelin Wiedeking on teatanud, et plaanib osalust Volkswagenis „oluliselt suurendada”, enam kui 50%le.

Euroopa Kohtus täna ümber lükatud seadus ei andnud ühelegi aktsionärile suuremat hääleõigust kui 20%, sõltumata osaluse suurusest. Seadus hakkas kehtima 1960. aastal, mil toonane riigifirma Volkswagen erastati. Saksamaa „ei suutnud põhjendada, miks selline positsioon on väikeaktsionäride huvide kaitseks vajalik,” ütles kohus tänases otsuses. Edasikaebamisele see rohkem ei kuulu. Veebruari algul ütles oma hinnangu andnud kohtujurist, et seadus „takistab kapitali vaba liikumist”.

Juba 2004. aastal manitses Euroopa Komisjon Saksamaa valitsust seda seadust muutma. 2005. aastal kaebas komisjon Saksmaa kohtusse, väites, et see teeb investoritele takistusi ning on samaväärne kuldaktsiaga, mida mõned riigid kasutasid oma monopolide kaitseks.

Volkswagen on Euroopa suurim autotootja ning 15 korda suurem kui Porsche. Porsche järel on Volkswageni teine suurim osanik Alam-Saksi liidumaa 20%ga.

Porsche suurim aktsionär on Ferdinand Piech, kes on omakorda Volkswageni juhatuse esimees.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas läinud nädalal, et Euroopa Kohtu otsus ning Volkswageni ülevõtmine Porsche poolt on alles esimene samm sellele järgnevates ümberkorralduste jadasEuroopa autotööstuses.

Järgmiseks peaks tulema Scanialt, kus suurimateks investoriteks on Rootsi Wallenbergide perekond ning Volkswagen, ülevõtupakkumine Saksa veokitootjale MAN.

Kolmandas etapis müüvad Wallenbergide investeerimisfirma Investor ja Wallenbergide fondid oma osaluse Scanias.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077