18. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rullnokaseadused ehk idioodid liikluses

Tahaksin autojuhtidele vastu pead koputada ja tuletada meelde, et te pole liikluses üksi. Kindlasti on ka palju korralikke juhte, kes ümbritsevat narkomaani unenägu suurte silmadega vaatavad ja ei saa aru, mis toimub. Olen endas viimasel ajal avastanud üsna korraliku juhi, selline idioot ma raudselt pole nagu paljud meie ümber.

Ühel päeval üritasin ristmikul teha vasakpööret ja ootasin kolme auto järel, mis lähenesid vasakult ja külmalt kõik üksteise järel ilma suunatuld näitamata hoopis pöörde sooritasid, mitte ei sõitnud otse, nagu ma arvasin.

Vaatasime autos olnud sõbraga teineteisele suu ammuli otsa, kumbki ei osanud kohe midagi seepeale öeldagi. Ma ei tea, mis neil inimestel mõttes oli. Kas te enda autol murrate suunatule kangid ära, kui auto ostate? Märgutule näitamine on ju täiesti elementaarne liigutus, mis peaks käe sisse juba kulunud olema.

Samuti sõelutakse ridade vahel ilma suunatuld näitamata. Kui mul oleks suur ja tugev maastur, siis ma rauataks selle ära ja teeks linna vahel tõsise laastamisretke, sest ise ma üheski õnnetuses süüdi ei jääks - lihtsalt keerati ilma suunda näitamata ette ning korraliku juhina ei annaks ma järele, vaid hoiaks oma rida. Neile, kes mingil põhjusel ei tea, siis suunatule kang on rooli taga olles see väike hoovake teie vasaku käe juures.

Teine idiootne nähtus - mida eriti mainivad Eestisse saabuvad välismaalased - on see, et kui ühes suunas on kaks rida, siis aeglasemad hoiavad paremale ja kiiremad on vasakul. See on elementaarne viisakusreegel, mis laseb ka liiklusel kiiremini voolata.

Olen ise maanteel sõitnud mõne 80 km/h liikuva auto järel ja näidanud tuledega, et ta võiks minna paremasse ritta. Tihtipeale sellest aru ei saada ja näidatakse mulle rahvusvahelises märkide keeles paljulevinud kujundeid.

Kolmas asi on elementaarne viisakusnähtus nimega "ümberreastujate vahele laskmine". See, kui keegi juba mitu minutit suunatulega märku annab, ei tähenda, et ülejäänud liiklejad peaksid jätkuvalt vaatama klaasistunud pilgul silmapiiri taha, vaid nad on kohustatud seda tuld märkama ja laskma teise auto vahele. See pole ülbitsemine, vaid tähendab seda, et teisel inimesel on vaja sinna ritta saada, sest ta peab sealt kuskile minema.

Neljandaks, viiendaks ja saja kuuendaks - idiootsed rullnokad ei peaks ronima liiklusse, sest ükskord saab meil kõigil mõõt sellest jamast täis nagu Peeter Ojal autopesulas. Kõik me tahame kuskile minna ja sinna tervelt kohale jõuda, ainult et teel varitseb rullnokkade sõjavägi, kes tahab meie eluküünalt kustutada.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077