8. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-amet ostab 25 miljoni kroonise lennuki

Maa-amet allkirjastas lepingu Saksa firmaga Air Alliance GmbH lennuki Cessna 208 B Grand Caravan ostmiseks.

Lennuki hind on 1 568 827 eurot (ca 24,5 miljonit krooni) ning sedaon kavas kasutada eelkõige topograafilisteks kaardistamisteks vajalike aerofotode tegemisel, aga ka muudeks kaardistamistöödeks ja keskkonnaseireks.

“Tegemist on aeropildistamiseks ja seireks sobiva suuruse ja sobivate lennuparameetritega lennukiga. Et töötada kaardistus- ja seireseadmetega, tuleb lennuk selleks vastavalt ümber ehitada ja sisustada ning Air Alliance omab sellisteks töödeks vajalikku kogemust. See firma on muuhulgas ette valmistanud ka Saksa Kosmoseuuringute Keskuse DLR uurimislennuki Grand Caravan,“ ütles lennuki ostmiseks korraldatud riigihanke komisjoni esimees, maa-ameti nõunik Peep Krusberg.

Maa-ameti peadirektori kt Raivo Vallneri sõnul võitis riigihanke hinna ja kvaliteedi suhtelt parim ja ka koguhinnalt ning otseste käitamiskulude osas odavaim pakkumine. Aeropildistamise lennutund oma lennukiga läheb hinnanguliselt maksma kuni kolm korda vähem, kui seni on makstud sellise teenuse sisseostmise eest ja neli korda vähem, kui oli kõige odavam Eesti firmade pakkumine.

Lennukit saavad oma ülesannete täitmisel kasutada ka teised keskkonnaministeeriumi ja selle valitsemisala asutused: keskkonnainspektsioon, riigimetsa majandamise keskus jne ning teised ametkonnad.

“Oluline on, et Eestil tekib esimest korda võimalus teha operatiivset kaardistust pärast õnnetusi, nagu naftareostused, metsatulekahjud jms,” lisas Krusberg.

Lennuk peaks valmima ja Eestisse jõudma hiljemalt selle aasta lõpuks.

Maa-ametil ei ole plaanis välja arendada oma lennundusega tegelevat struktuuri, vaid amet tellib lennuki käitamise vastavaid litsentse omavalt lennundusettevõttelt.

Saksa firma Air Alliance GmbH on lennukitootja Cessna Aircraft Co. ametlik edasimüüja Saksamaal ja Euroopa Liidus. Cessna Grand Caravani kasutatakse edukalt aeropildistamistel peale Saksamaa näiteks veel ka Hispaanias. Cessna Grand Caravan on tootmises 1990. aastast, seda on koos standardversiooniga Cessna Caravan toodetud üle 1600 eksemplari.

Kokku esitas tähtajaks pakkumise kolm ettevõtet - lisaks Saksas firmale veel Poola ettevõte CB Aircraft Sp. z.o.o. ning Šveitsi firma Pilatus Aircraft Ltd.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077