18. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ARK kaotab statistikast autoromud

Alates juulikuustei kajasta Eesti Riiklik Autoregistrikeskus (ARK) oma statistikas enam neid sõidukeid, mis ei ole juba aastaid käidud tehnoülevaatusel.

Paljud sõidukid, millega ei ole aastaid käidud tehnoülevaatustel on siiski endiselt registris, nende andmed asuvad liiklusregistri vanas andmebaasis ja võivad olla mittetäielikud. Suurt osa vanas andmebaasis olevatest sõidukitest ei pruugi reaalselt enam eksisteerida – müüdud varuosadeks või lammutuskotta, teatas ARK.

Muudatuste tõttu kahaneb Eestis liiklevate sõidukite statistiline arv ligikaudu 100 000 sõiduki võrra. Muudatus on üksnes statistiline ning liiklusregistri andmebaas säilib täpselt sellisena, nagu see on siiamaani olnud – mitte ühtegi sellist sõidukit liiklusregistri andmebaasist ei kustutata.

Sõidukite omanike jaoks ei muutu praktiliselt midagi – endiselt on võimalik mitmeid aastaid koduaias seisnud sõidukiga tehnoülevaatusele minna ning sellega omanikuvahetust vormistada või mõnd muud toimingut teha. Kuid senikaua kuni sõiduki kohta nö „elumärgid” puuduvad seda statistika mõistes liikluses ei eksisteeri.

Samuti ei kohusta muudatus seisvate sõidukite omanikke tulema ARKsse andmeid täiendama. Kuid sõidukite andmete täpsustamiseks soovitab ARK neil, kelle sõiduki registreerimistunnistus on väljastatud varem, kui 1999. aasta 23. november, tulla ARK-sse.

Endiselt leidub Eesti territooriumil palju ka neid sõidukeid, milledega tõenäoliselt enam kunagi ühtegi sõitu ei tehta. Sellisel juhul soovitab ARK sõiduki omanikul viia sõiduk lammutuskotta ning seejärel sõiduk registrist kustutada. Selliselt käitudes annaksid kasutuskõlbmatute sõidukite omanikud olulise panuse Eesti riigi keskkonnasäästlikkusse.

ARK statistika eesmärgiks on kajastada liikluses reaalselt osalevate sõidukite arvu, seega on teeliikluses mitteolevate sõidukite väljajätmine statistilistest andmetest õige samm. ARK statistikat kasutavad paljud asutused ja ettevõtted nii Eestis, kui ka Baltikumis, keda huvitavad eelkõige teeliikluses osalevad sõidukid ja nüüdsest seda ARK ka võimaldab.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077