31. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallink vahetab sinimustvalge rublade vastu

Peterburi majandusfoorumit teenindav Tallink võtab laevalt Victoria I maha Eesti sinimustvalge lipu ja laeva kerel oleva suure Tallinki logo, sest korraldajad ei soovi näidata, et nad kasutavad Eesti firma teenuseid.

Pärast pronkssõduri teisaldamist teatas Venemaa ajakirjandus, et Peterburi majandusfoorum loobub protestiks Tallinki laeva kasutamisest.

Tegelikult tehing katki ei jäänud. Majandusfoorumi korraldajad palusid Enn Pandi ning Ain Hanschmidti juhitaval Tallinkil kaotada laevalt Victoria I kõik sümbolid, mis viitavad laeva Eesti päritolule.

Äripäeva andmetel lubasid korraldajad sellise vastutulelikkuse eest maksta Tallinkile lisaks juba kindlaksmääratud tasule veel täiendavalt 5 miljonit krooni.

Tallink: laeva võib müüa mitmel viisil

Tallink Grupi juhatuse liikme Andres Hundi sõnul seatakse laev valmis vastavalt kliendi soovidele. Kui te ka hotelli lähete, siis koristatakse ja seatakse hotellituba valmis, tõi Hunt näite.

"Lipp ei puutu asjasse. Laevad sõidavad nii, nagu reeglid ette näevad," kommenteeris Hunt väidet, et põhimõtteliselt on võimalik ilma liputa samuti rendile anda.

"Ei ole mõtet asja poliitiliseks ajada, tegemist on konkreetselt ärilistest kaalutlustest lähtuvate lepingutega," vastas Hunt, mil määral võisid mai alguse sündmused lepingu sõlmimist raskendada. "Ma ei sooviks ühte meie lepingut teiste hulgast välja kiskuda. Eri firmade teisedki laevad on ju teinud igasuguseid sõite nagu seegi. On erinevaid võimalusi, kuidas laevu müüa," lisas Hunt.

Hunt ei soovinud kommenteerida, miks läheb laev ilma Eesti sümboolikata Peterburi. Niisamuti ka seda, kas Vene pool on seadnud mingisuguseid erinõudeid. Ta ei soostunud avaldama hinda, kuna see on konfidentsiaalne.

Laevafirma pressiesindaja märkis, et puhtalt rentnike soovil siiski laeval lippu ära võtta ei saa.

Reklaamis on viited Eestile juba kadunudVenemaa majandus- ja kaubandusministeeriumi korraldatava Peterburi majandusfoorumi kodulehel on praegugi foto Tallinki laevast Victoria I, millelt on eemaldatud Eesti lipp ja Tallinki sildid.

Kodulehel on kirjas, et laev viibib foorumi kompleksi lähedal neli päeva ja foorumi ajal 8.-10. juunil saab laevast osalejate ärilise, sotsiaalse, kultuurilise ja ööelu keskus.

Kodulehelt võib veel lugeda, et laeval saab lisaks Venemaa kaubandusministrile German Grefile kohata teisigi poliitilisi figuure, ministreid, teadlasi, mõjukaid ärimehi ja maailma juhtivate pankade presidente. Laeval pakutakse võimalust kohtuda enam kui 500 VIP-külalisega. Foorumi peasponsor on Gazprom.

Foorumi pressikeskusest ei soovitud anda kommentaare Eesti laeva kohta. Küsimused lõppesid kinnise tooniga.

Pärast seda, kui Tallink sai aru, et neid puudutav uudis tänases Äripäevas ilmub ja neil ei õnnestu varjata Eesti lipust loobumist, üritas laevafirma teemat pehmendada ennetava teatega. Eile pärastlõunal ilmus Vene uudisteagentuuris Interfax ja õhtul BNSis uudisnupp, mis teatas, et Tallinki laev Victoria I teenindab majandusfoorumil osalejaid ja seisab Peterburi sadamas majandusfoorumi lipu all.

Victoria I kapten: Venemaal on vähe sobilikke laevuVictoria I kapten Roland Lemendik oli eile veel kahenädalasel puhkusel ja teadis öelda, et ettevalmistustööd Peterburi sõiduks käisid juba enne tema puhkusele minekut.

Kapteni sõnul langes valik Tallinki laeva kasuks, kuna Venemaal pole väga palju Venemaa lipu alla jäänud laevu ning liinilaevanduses on väga raske leida laeva, mida saaks konverentsi korraldamiseks rentida. Lemendik naaseb laevale reedel.

"Olen andnud oma positiivse hinnangu, et laeva sisenemine Peterburi sadamasse on võimalik. Teatavasti on Peterburi sadamas piirangud ja laev ei ole maja, vaid ujuv objekt," lisas Lemendik.

Kuigi Peterburi majandusfoorumil on laev välja reklaamitud, pole laeva rentimiseks lepinguid päris lõplikult veel sõlmitud.

Lemendik teadis öelda, et nädal tagasi polnud lepingut veel allkirjastatud, kuigi ettevalmistustööd käisid.

"Päris lõpuni pole lepinguid veel sõlmitud," sõnas eile Peterburi majandusfoorumi esindajatega suhelnud Tallinki turundusdirektor Aarne Pikk.

Tallinki laev Victoria I teeb praegu ettevalmistusi 8.-10. juunil Peterburi majandusfoorumil osalemiseks, Tallinki kodulehe andmetel on 7.-11. juunil Victoria I välja renditud. Eesti ja Rootsi vahelist ühendust katab sel ajal üksnes kruiisilaev Romantika.

Mis on mis - 8.-10. juunil toimub Peterburi suurimas näituste kompleksis LenExpo majandusfoorum.

Majandusfoorumil osaleb tuhandeid äriliidreid

- Foorumile oodatakse tuhandeid äri- ja poliitilise eliidi esindajaid üle maailma.- Foorumi eesmärk on toetada rahvusvahelist koostööd poliitikute, äriliidrite ning teadlaste vahel.- Foorumit organiseerib Sankt-Peterburgi Majandusfoorumi sihtasutus koos Peterburi linnavõimude ja Vene Föderatsiooni majandusarengu ja kaubandusministeeriumiga.- Foorumi külalisi tervitab majandusarengu- ja kaubandusminister German Gref.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077