29. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus ei lubanud Taalil raudteemaad erastada

Raudteemaad erastada soovinud Aarne Taal kaotas kohtus, kuid kaalub Tallinna halduskohtu otsuse edasikaebamist, kirjutas Lääne Elu.

Haapsalu–Riisipere raudtee muldkeha omanik Aarne Taal esitas mullu veebruaris Risti vallavalitsusele avalduse valla piiresse jääva 61 ha raudtee teenindusmaa ostueesõigusega erastamise kohta.

Risti vallavalitsus menetles Taali avaldust ligi aasta, konsulteerides nii maa–ameti kui ka Lääne maavalitsusega. Seadus lubab omanikul erastada ostueesõiguse korras teenindusmaad, kui tegemist on ehitise või rajatisega.

Raudtee muldkeha puhul aga on ebaselge, kas rööbaste ja liipriteta tamm, millele on tagatipuks rajatud 50 km terviseteed, on rajatis.

Risti vallavalitsus jõudis tänavu jaanuaris järeldusele, et tamm pole enam ei ehitis ega rajatis. Seega pole Taalil alust teenindusmaad erastada.

Taal vaidlustas korralduse halduskohtus ja kaotas.

Raudteetamm koos sildade, truupide jms–ga on Taali omanduses vallasvarana. Tammi alune ja tammi ümbritsev teenindusmaa kuulub riigile.

Risti vallavanem Rein Kruusmaa ütles, et tammi teenindusmaa peaks jääma raudteemaana riigi omandusse.

„Eraomanduses võib see maa raudteemaana kaduma minna," arutles Kruusmaa. „Maa läheb hinda ja eraomanikul tekivad ahvatlused."

Kruusmaa meelest peaks raudteeäärsete valdade üldplaneeringutes olema märge, et raudtee teenindusmaa jääb ehitusõiguseta maaks.

Kruusmaa kinnitas, et vallavalitsusel pole midagi Aarne Taali vastu. Küll aga leiab vallavalitsus, et kui Eesti riik ostis tagasi Eesti Raudtee, võib riigil tekkida 10–15 aasta pärast huvi taastada ka Haapsalu–Riisipere raudtee.

Seetõttu on vallavalitsuse meelest õige jätta maa riigi omandusse.

„See protsess ei tee kellelegi rõõmu," möönis Kruusmaa. Tema sõnul oli Risti vald esimene, kes söandas Taali avalduse asjas otsust langetada.

Taal pöördus Haapsalu–Riisipere raudteetammi äärde jäävate viie omavalitsuse poole sooviga erastada raudtee teenindusmaad. 50 m laiust teenindusmaad on kokku 300 ha. Maa hinnaks pakkus Taal 3 miljonit krooni.

Teised vallavalitsused jäid ootama, millise otsuse kohus langetab.

Taal ütles, et tal pole raudteemaaga mingeid äritsemise plaane ja arvatavasti kaebab ta halduskohtu otsuse edasi.

Taal on varem Lääne Elule selgitanud, et pole maha matnud raudtee taastamise mõtet. Selleks on vaja säilitada raudtee muldkeha ja seda piirav teenindusmaa.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077