7. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wizz vallutas odavlennuturu immigrantidega

Kui Euroopa Liit laienes, nägid Lääne lennufirmad vaid hunnikut inimesi, kes pileteid osta ei jõua. Ungaris vaatas Jozsef Varadi Läände ja nägi võimalust.

39 miljonit poolakat on kogu aeg reisihimuline seltskond olnud. Trikk oli selles, et tuli luua lennukompanii, mille hinnad suudaks võistelda populaarseima transpordivahendi bussi piletihindadega.

The Wall Street Journal kirjutas, et täna on Varadi 2003. aastal loodud lennukompanii Wizz Air liider odavlennufirmade hulgas. Ettevõtte veab lennukitäite kaupa poolakaid, ungarlasi ja teisi Lääne Euroopasse. Ühe suuna pileti hind koos maksudega on vaid 20 eurot ehk natuke üle 300 krooni.

Ligi miljon idaeurooplast on kolinud Inglismaale, Iirimaale, Rootsi, Saksamaale ja mujale Lääne Euroopasse alates 2004. aastast, kui 10 riiki ühinesid ELiga. See muutis Ida Euroopa taeva kiiremini arenevaks lennundusturuks. Ka Lääne odavlennufirmad nagu Ryanair ja easyJet on hilinenult sinna turule läinud.

Poolakaid on Londonis isegi nii palju, et kinodes näidatakse filme poolakeelsete subtiitritega. Inglismaale saab lennata isegi Poola tundmatutest linnadest nagu Rezeszow.

Wizz kasvab laiema globaalse trendi najal. Aasia, Aafrika ja Ladina-Ameerika töölised otsivad tööd mujalt ja see on loonud uue reisiliigi - sõprade ja sugulaste külastamine.

Wizzi edu üheks põhjuseks on tõsiasi, et Varadi kasutas ära Euroopa Liidu seadusi, mis lubavad lennata igast riigist igasse riiki, mitte ainult asukoha maalt välja. Teiseks edu põhjuseks võib lugeda seda, et ettevõtte baas on Poola linnas Katowices, kus enne Wizzi tulekut oli vähe õhuliiklust. Ka ettevõtte nimi, mis on suurelt roosalt ja lillat W!ZZina lennukile maalitud, on meeldejääv.

Eelmisel aastal lendas Wizziga kolm miljonit inimest.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077