23. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome paadikuningal pole aega merele minna

Kui iga-mehe-paadi-Soomes võib üldse kedagi paadikuningaks tituleerida, siis on see Raimo Sonninen, Bella-Veneet OÜ omanik ja tegevjuht.

Tema Kuopio paaditehas valmistab veesõidukeid alates 1970. aastast, mil Sonninen oma esimesed paadid tegi. Tehase mullune toodang ületas 60 miljoni euro piiri ja on sellega Soomes esikohal. Kokku on Sonninen teinud 50 000 paati, kirjutas Postimees.

Sonninen näeb välja nagu vormeliäss – sinisele särgile on tikitud tema tehase kolme kaubamärgi Bella, Flipperi ja Aquadori embleemid. Kiirusest ja kihutamisest saigi Sonnineni paaditööstus alguse – üliõpilasena harrastas ta veemotosporti ja ehitas selleks tarbeks ise paate. Kuni ühel päeval andis üks paadivabrik talle võla katteks paadivormi ja kahe paadi materjali.

Sonninen otsustas siis koos sõbraga, et kumbki teeb endale sellest paadi. Tegidki. Ainult et paate nägid nad nagu oma kõrvu, sest ostjad olid kohe kohal. Nii sai Sonninen omale alles 24. paadi.

«Taipasin, et sellega võib raha teenida,» räägib Sonninen ootamatust edust. «Ostjaid jagus ja hakkasin tootmist laiendama.»

Praeguseks on Bella firma maailmas üsna tuntud, Skandinaavias aga vaieldamatute liidrite hulgas. Mõned Bella mudelid on saanud nii legendaarseks, et rahva nõudmisel ei saa neid tootmisest maha võtta.

Sonnineni väitel tagabki edu turu jagamine võimalikult paljudesse riikidesse, et kohalik majanduslangus paadimüüki alla ei kisuks. Nii sihibki Sonninen jõukamaid riike, nagu Venemaa ja USA, samuti arenevad Hiina ja India.

Suurim paat, mida Bella-tehas praegu toodab, on 32 jalga (10 meetrit pikk), kuid peagi jõuab tootmisse veelgi pikem luksuskaater. Kiireim Aquadori märgiga paat arendab kiirust 50 sõlme, mis on 92 kilomeetrit tunnis.

Kuigi Sonninenil on vastostetud suur avamerepurjekas ja hulk tehase tehtud paate käeulatuses, on aega merele minna ikka vähe.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077