25. jaanuar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paldiski linnas kogub tuure «mürgisõda» põhjasadamaga

Laevalt mahalaadimist ootavad kümned tuhanded tonnid alumiiniumoksiidi vallandasid Paldiskis keskkonnatüli, milles grupp linlasi süüdistab sadamat inimeste mürgitamises, sadam omakorda linna kiusuajamises, kirjutas postimees.ee.

Loo keskmes on eelmisel laupäeval Paldiski põhjasadamas sildunud Malta lipu alla sõitev laev Endeavor, mille lastiks 32 011 tonni Ameerikast toodud alumiiniumoksiidi. Kaup peab jõudma lõpuks maismaad mööda Tadžikistani.

Linlased on tervise pärast, sest alumiiniumoksiid lossitakse ehk laaditakse sadamas laevalt lahtiselt otse vagunitesse. «Sel juhul on vältimatu, et kergesti lenduv puistes alumiiniumoksiid saastab Paldiski põhjasadamaga külgnevat Paldiski linna elamukvartaleid, kooli ja elukeskkonda, rääkimata merefaunast ja -floorast,» kirjutasid nad Paldiski linnavalitsusele, Harjumaa keskkonnateenistusele ja keskkonnainspektsioonile.

Elanike kaebekiri jõudis üleeile õhtuks ka keskkonnainspektsiooni, kuid selleks ajaks oli laevalt kuni 700 tonni alumiiniumoksiidi maha laaditud. Eilseks oli mahalaadimine peatatud ning laev seisis sadamakaist eemal reidil.

Linnaelanike kaebusega tegelenud keskkonnainspektsioon algatas eile välisõhu kaitse seaduse paragrahvi alusel väärteomenetluse Palsteve OÜ suhtes. Põhjuseks loata tegevus. Nimelt on osaühingul küll õigus laadida mitmesuguseid puistaineid, nagu näiteks turvas ja väetis, kuid alumiiniumoksiidi selles loetelus pole.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuule sõnul ei saa nad sellise tegevuse jätkumist lubada ning sadam peab esmalt taotlema Harjumaa keskkonnateenistuselt välisõhu saasteluba ja keskkonnaministeeriumilt vee erikasutusluba.

Paldiski Sadamate ASi juhatuse esimees, endine politseijuht Robert Antropov oli eile päeval väärteomenetluse algatamisest kuuldes üllatunud, kuid õhtul märkis: «Inspektorid ütlesid meie inimestega kohtudes, et nad lihtsalt peavad kodanike kaebusele reageerima ja asja menetlema.»

«Keegi ei sea Paldiski inimeste elu ohtu,» sõnas Antropov. «Ja kui keegi arvab, et tegemist on mingi alumiiniumpulbriga, siis see on vale. Tegemist on tavalise puistematerjaliga, mis pole ohtlik. See on sama, mis laadida liiva.»

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077