29. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siemensi salakontoskandaal viitab tippu

Saksamaa üht tuntuimat firmat Siemens raputab pettuse- ja korruptsiooniskandaal, mis määrib firma mainet ja millest ilmselt teadsid ka tippjuhid.

Münchenis, kus asub Siemensi peakontor, ja Erlangenis on sel kuul paarsada politseinikku, maksuametnikku ja prokuratuuritöötajat teinud ligi 30 läbiotsimist kontorites ning endiste ja praeguste Siemensi töötajate kodudes. Sealhulgas käidi peadirektor Klaus Kleinfeldi ning Siemensi tütarfirma Com töötajate kabinettides. Prokuratuuri esindajad kinnitasid, et Kleinfeld ei ole kahtlustatav, vaid tunnistaja. Uurimise vahekokkuvõtte on prokuratuur lubanud avaldada 4. detsembril.

Baieri prokuratuuri andmeil on firma kontodelt kadunud umbes 200 miljonit eurot (3,13 miljardit krooni), algselt arvati see summa olevat kümme korda väiksem. Uurijad kahtlustavad, et seda raha on jagatud pististe jagamiseks. Konfiskeeritud on sadu dokumente.Siemens on lubanud uurimisele igati kaasa. Maine päästmiseks on firmas loodud eetikagrupp, mis kannab oma siseuurimise tulemustest ette otse juhatuse liikmele Jürgen Radomskile. Lisaks on firma palganud advokaat Hans-Otto Jordani, kelle Siemensi töötajad saavad konfidentsiaalselt anda vihjeid, kui nad juhtunu kohta midagi teavad.Seni on vahistatud kuus inimest. Üks endine Siemensi töötaja vahistati Austrias ja toimetati Saksamaale.

Salakontod Austrias ja veitsis

Baieri prokuratuur kahtlustab, et Siemensi kontodelt kadunud raha on kasutatud välismaal salakontode loomiseks. Raha on liikunud läbi Austria ja Šveitsi pankade kontode.Süddeutsche Zeitungi andmeil on 70 miljonit eurot maandunud Austria Innsbrucki Raiffeisenlandesbanki kontole. 1990. aastate teisel poolel liikus see raha sealt edasi muudele kontodele. Üle saja miljoni euro on läinud Austria Salzburgi linna pangakontode ning kuni 40 miljonit Šveitsi pangakontode kaudu edasi maksuparadiiside riiulifirmade pangakontodele. Seni on teada, et umbes 75-100 miljonit eurot on läinud Nigeeriasse ja osa Süüriasse. Üks vahistatu on tunnistanud, et on raha andnud endisele Nigeeria presidendile Sani Abachale.Der Spiegel kirjutab, et umbes 100 miljonit eurot on liikunud firma Fiberlite konto kaudu Dubaisse. Sealt on raha Kariibi mere maksuparadiisi riiulifirmade kaudu jõudnud ringiga omakorda Šveitsi pankade kontodele.

Uurimine käib Itaalias ja Kreekas

Itaalia prokuratuur on alustanud Siemensi asjas iseseisvat uurimist. Itaallaste hinnangul on riiki jõudnud 60 miljonit eurot Siemensi raha, mida on kasutatud rahapesuks ja altkäemaksuks.Uurimine käib ka Kreekas, kus Siemens vallandas aprillis tütarfirma juhataja, keda prokuratuur kahtlustab juba eelmisest aastast peale rahapesus. Prokuratuur uurib praegu muu hulgas, kas Siemens sai 2004. a suveolümpiamängudel tellimusi ausalt või pististe abil. Uuritakse ka versioone, mille kohaselt liikus Siemensi raha Kreeka kaudu Balkani riikidesse ja Lähis-Itta, kus üritati selle abil saada suuremaid tellimusi.Välistellimused on Siemensile väga olulised. Praegu tuleb 475 000 töötajaga Siemensi kontserni käibest tervelt 80% välismaalt. Mitmed Siemensi tavatelefoniüksuse ICN töötajad on anonüümselt Saksa lehtedele möönnud, et pistise andmine välismaistel konkurssidel on üsna tavaline.Seni on Siemensi peadirektor Klaus Kleinfeld ja juhatuse esimees Heinrich von Pierer on avalikkuses vaikinud. Kuid mida rohkem Siemensi töötajad uurimise käigus tunnistusi annavad, seda keerulisemaks nende olukord muutub. Üks endine Siemensi töötaja tunnistas, et Siemensi juhtkonda kuulunud Thomas Ganswindt teadis juba 2004. a algul salakontodest. Ganswindt valiti 2004. a juhatuse liikmeks ja ta vastutas Siemensi tütarfirmade eest, mille kaudu liikus raha salakontodele. Praeguseks on Ganswindt Siemensist lahkunud ja töötab Luksemburgis Elster Groupi juhina.Süddeutche Zeitung väidab, et ka Siemensi enda korruptsioonivastane osakond on pistiseoperatsioonidele vaadanud läbi sõrmede.Siemensi korruptsiooniskandaal on lühikese aja jooksul Saksamaal juba mitmes. Samalaadseid süüdistusi on esitatud autofirmale Volkswagen ja energiakontsernile E.ON.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077