22. september 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik nõuab Tallinkilt 33,5 miljonit krooni tasumata tuletorni- ja jäämurdetasusid

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium esitas ASi Tallink Grupp ja tema tütarettevõtja AS Hansatee Cargo vastu hagi nõudega 33,5 miljonit krooni tasumata tuletorni- ja jäämurdetasude väljamõistmiseks ajaperioodi 2003 juunist kuni 2004 juuni eest.

As Tallink Grupp pöördus 2003.a. mais õiguskantsleri poole taotlusega kontrollida teede- ja sideministri 12.detsembri

2001.a. määruse “Tuletorni- ja jäämurdetasude määrad ning soodustuste kohaldamise alused ja kord” põhiseadusele ja seadusele vastavust ning veeteede ameti tegevust eelnimetatud määruse täitmisel.

Õiguskantsler on oma kirjas Riigikogu rahanduskomisjonile leidnud, et jäämurde- ja tuletornitasud kuuluvad oma olemuselt põhiseaduse kaitsealasse ning nende kehtestamine valitsuse poolt on vastuolus põhiseaduse §-ga 113. Sellest tulenevalt palus õiguskantsler viia kehtiv kaubandusliku meresõidu koodeks kooskõlla põhiseadusega. Selle tulemusena võeti vastu meresõiduohutuse seaduse muudatus, mille kohaselt alates 25.04.2004 kehtestati jäämurde- ja tuletornitasud seadusega üldnimetuse navigatsioonitasud all.

Tallink keeldus tasumast ebaseaduslikult nõutavaid tasusid ja vaidlustas kohtus Tallinki poolt tasutud tuletorni- ja jäämurdetasud perioodi eest alates 1999 kuni 2002 lõpp summas 38,1 miljonit krooni.

Tallink teatas, et kuna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poolt esitatud hagi aluseks on õiguskantsleri poolt

põhiseadusega vastuolevaks õigusaktiks tunnistatud ministri määrus, on AS Tallink Grupp vastu esitatud nõuepõhjendamatu.

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077