Autor: Laomaailm • 3. aprill 2024

Tulevikuakud tõsteseadmetel

Energiasalvestuslahendused on olnud juba pikka aega üks tõsisemaid väljakutseid, mida on püütud lahendada mitmesuguste tehnoloogiate abil. Tänaseks on aga üha enam koondunud tähelepanu liitiumi baasil akudele, millel on mitmed eelised võrreldes traditsiooniliste pliiakudega.

Liitiumakude kasutus on laienenud kõikidele seadmetele alates alusesiirdajast lõpetades vastukaalutõstukitega.

Üks olulisemaid eeliseid, mida liitiumakud pakuvad, on nende kõrge energiatihedus. Võrreldes pliiakude 80–85% tõhususega on liitiumakude energiatihedus 95% või isegi kõrgem. See tähendab, et liitiumioonakud laevad kiiremini kui pliiakud. Väiksemasse akupakki mahub rohkem energiat, mis omakorda pikendab seadme järjestikust tööaega.

Crown V-Force Li-Ion

Erinevalt pliiakudest võib liitiumakusid laadida lühikeste tsüklite kaupa. Lühikeste tsüklite kaupa laadimine ei mõjuta liitiumakude mahutavust vaid annab võimaluse seadme igal vabal hetkel seina pista, et seade oleks tööks valmis igal ajahetkel.

Tõstukite puhul on hea näiteks lõunapausi ajaks liitumakuga tõstuk vooluvõrku ühendada, et lisada aku täituvusele kuni 40%.

Liitiumi baasil akud suudavad läbida enam kui 3000 laadimistsüklit. Võrdluseks – pliiakud piirduvad tavaliselt umbes 1000-1500 tsükliga. Tõstukite peal kasutatusel olevate liitiumakude kohta on tootja toonud näite, kus peale 8000 laadimistsüklit on liitiumaku originaalmahutavusest järgi enam kui 70%. Tõstuki jaoks võib selline aku olla küll kasutamiseks sobimatu, kuid see ei tähenda täna enam akude utiliseerimist. 70% mahutavusega akut saab kasutada energiasalvestuseks näiteks päikesepaneelidelt tulnud energiale.

Tänu kergemale kaalule saavad tootjad arendada mudeleid, mis on ergonoomilisemad, pakuvad suuremat jalaruumi ja paremat jõudlust. Samuti pakuvad osad liitiumakude tootjad akude modulaarsust – st. võimalus lisada vajadusel samasse akupakki mitu akumoodulit. See annab kasutajale võimaluse ka töö intensiivsuse kasvamise korral oma seadmele aku mahutavust lisada väiksema kuluga nii, et tervet akut ei peagi välja vahetama. Lisaks kõigele sellele on liitiumakud täielikult hooldevabad. Kaob risk, et ununenud akuvee lisamine saab saatuslikuks teie tõsteseadme aku toimimisele.

Kõrge intensiivsusega kasutatavat tõstetehnikat varitseb alati aku tühjenemise oht. Tootjad on ka selle peale mõelnud.

Tulenevalt liitiumakude kompaktsest ehitusest on tõsteseadmete tootjad välja töötanud erinevaid nutikaid lahendusi akude kiireks vahetuseks. Akude kiire vahetuse võimekus annab kasutajale võimaluse tööseisakuid vähendada ning aku tühjenedes piisab aku vahetusest, et töö saaks jätkuda kiirelt.

Näiteks on sellel EP 2.5 tonnise tõstejõuga vastukaalutõstuki aku vahetus võimalik teha kolme minutiga kasutades selleks ainult kahvelkäru.

EP pakub oma elektritõstukitele kolme erineva mahutavusega akut ning tõstukeid on võimalik valida nii sisseehitatud kui ka välise akulaadijaga.

EP alusesiirdajatel on aga pikkadeks tööpäevadeks teine trump varuks. Insenerid on siirdajale jätnud kaks kiirvahetusega aku pesa mille abil seadme tööaega kahekordistada ilma akusid vahetamata. Kui aga kasutustihedus on väiksem, ning kahte akut masinal kasutada ei soovi, teenib elektriline alusesiirdaja Teid ka ühe akuga edukalt.

Tule konsultatsioonile ning leiame parima liitiumakuga tõste- või siirdeseadme vastavalt teie vajadustele.

Võta ühendust STORIT|Laomaailmaga!

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077