30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sennebogeni masinad tõstavad saekaatrite efektiivsust

Valmos OÜ-le kuuluv Sennebogi uudne materjalikäitlusmasin.
Saksamaa tuntud kaubamärk Sennebogen on materjalikäitlusseadmete ja kraanade valmistamisega tegelenud juba 66 aastat. Hiljuti jõudis Eestisse ettevõtte toodangu viimane sõna – uue põlvkonna mobiilne materjalikäitlusmasin, mis tõstab oluliselt saekaatrite ja puidutöötlemisettevõtete efektiivsust ning tõhustab tööaja kasutust.

Spooni- ja vineeritootja Valmos OÜ soetas uudse materjalikäitlusmasina mõned kuud tagasi, sest ettevõttel oli probleem materjali kättesaamisega puiduleotusvannidest.

„Vaatasime turul ringi ja otsisime lahendust, kuidas meie tööprotsesse lihtsustada ja kiirendada,” räägib Valmos OÜ tehnika osakonna juhataja Raul Orupõld Sennebogeni pakutava lahenduseni jõudmisest.

„Meie senised laadurid on küllalt head maapinnalt materjali transportimisel, kuid mitte üle vannide servade tõstmisel. Lisaks sellele funktsioonile on tööprotsess Sennebogeni tehnikaga oluliselt lihtsam ja kiirem, sest laadurit ei pea materjalide tõstmiseks liigutama, vaid piisab masti pööramisest vajalikku suunda,” kirjeldab Orupõld. Ta lisab, et laaduriga mööda platsi manööverdamine on viidud täna miinimumini ning see on selge raha- ja ajakokkuhoid.

Sennebogeni esindaja on Baltikumis juba üle 18 aasta hüdrauliliste laadimismasinate müügi, rendi ja hooldusega tegelev ScanBalt Crane OÜ. Ettevõtte müügidirektor Risto Kippasto sõnul on Sennebogeni näol tegemist üle Euroopa väga tuntud ja hinnatud kaubamärgiga. Kuigi Eesti turu jaoks on uue põlvkonna materjalikäitlusmasinad alles värske uudis, kasutatakse neid Lätis ja Leedus juba mõnda aega. Kokku on üle Baltikumi tänaseks müüdud üle 100 Sennebogeni masina.

"Rääkides otseselt faktidest, siis võimaldab Sennebogen „ehitada” 50% kõrgemaid riitu, mille tõttu vajavad saekaatrid väiksemat laopinda. Kokkuhoid tuleb ka Sennebogeni manööverdamisvõimelt, sest kui frontaallaadur tagurdab kastide ja materjalide vahel pidevalt, siis uue masinakäitlusmasina ülatorn pöörab end 360 kraadi, samal ajal kui alusvanker ja rattad on paigal. See hoiab kokku aega, ruumi ning ka loomulikult masina rehvid kuluvad oluliselt vähem.”

Risto Kippasto, ScanBalt Crane OÜ müügidirektor 

Sennebogen on alates asutamisest saadik 1952. aastast olnud 100% perefirma, mis on tänases ärimaailmas nii suure firma puhul haruldane. Ettevõttel on tehased Lõuna-Saksamaal ning metallikonstruktsioonide tootmine Ungaris. Aastas toodab Sennebogen 1200 masina ja kraana.

Oma tänase suuna leidis ettevõte 1990ndate keskel, kui omanikud hakkasid mõtlema tulevikule ning jõudsid tõdemisele, et tõusvaks trendiks on materjalikäsitlusmasinad. Neil oli õigus. Samal ajal valis Sennebogen oma kaubamärgi värviks rohelise, mis oli samuti ettenägelik samm, sest ettevõte jälgib väga hoolikalt oma tootmisprotsesside ja toodete poolt jäetavat ökoloogilise jalajälje suurust.

„Tänases maailmas toimub aina enam materjalide käitlust alates jäätmekäitlusest ja prügilatest kuni vanametalliplatside ning saekaatriteni. Materjale on vaja sorteerida ja käsitsi seda enam ei tee. Tarvis on masinaid,” tõdeb Risto Kippasto.

Ta lisab, et Sennebogeni tugevuseks on just oma nišis püsimine ehk kui enamik konkurente üritavad käitlemismasinaid valmistada näiteks juba olemasoleva ekskavaatori põhjal, siis Sennebogenis on kõik materjalikäitlemismasinad disainitud algusest peale just omas sektoris töötama. Võrreldes ekskavaatoritega, millel on palju jõudu maa kaevamiseks, on Sennebogeni masinal tänu erilisele hüdraulikasüsteemile palju jõudu just maapinnalt kauba tõstmiseks.

Sennebogeni materjalikäitlusmasina mast on kinnitatud tahapoole, mistõttu on masina vastrukaal väga hea.
Foto: Sennebogen

Mis eristab Sennebogeni käitlemismasinat frontaallaadurist?

Sennebogeni uue põlvkonna Pick&Carry („tõsta ja transpordi”) ehk eriti suure tõstevõimega materjali transportimiseks loodud masin on välja töötatud 100% puiduettevõtetesse ja saekaatritesse materjali käitlemiseks. Selleks loodi eriti Saekaatrite äriline ülesanne on sorteerida puit sorteerliinil ning viia sealt edasi saekaatrisse.

Eestis tehakse seda tööd vanast harjumusest frontaallaaduritega, mis sobivad tegelikult küll paremini ehitusele ja kaevandustesse. Lihtsalt Eestis pole uued võimalused veel nii tuntud, kuigi ülejäänud Euroopa puidutööstus on tänaseks läinud üle efektiivsematele lahendustele. Frontaallaaduri puudusteks on, et see teeb liiga palju liigseid liigutusi, samal ajal kui Sennebogeni tööraadius on oluliselt suurem.

Sennebogeni mast on kinnitatud tahapoole ning seetõttu masina vastukaal väga hea. See omakorda võimaldab tootjal valmistada väiksema kogukaaluga masinaid, mis kasutavad vähem kütust ning on seega kasulikum nii ettevõttele kui ka keskkonnale.

Laoplats mahutab rohkem materjali

„Rääkides otseselt faktidest, võimaldab Sennebogen „ehitada” 50% kõrgemaid riitu, mille tõttu vajavad saekaatrid väiksemat laopinda. Kokkuhoid tuleb ka Sennebogeni manööverdamisvõimelt, sest kui frontaallaadur tagurdab kastide ja materjalide vahel pidevalt, siis uue masinakäitlusmasina ülatorn pöörab end 360 kraadi, samal ajal kui alusvanker ja rattad on paigal. See hoiab kokku aega, ruumi ning ka loomulikult masina rehvid kuluvad oluliselt vähem,” selgitab Kippasto.

„Ettevõtjad mõistavad, et lisaks aja- ja rahavõidule saab ta tänu uutele töövõtetele mahutada samale platsile rohkem materjali.” Mõeldud on loomulikult ka operaatorile, kes pikki töötunde peab masina kabiinis veetma. 2017. aastal tuli Sennebogen välja uute ergonoomiliste juhtimispultidega ning pikema ja avarama kabiiniga.

Igal masinal on standardvarustuses täisautomaatne kliimaseade ning istmesoojendus, samuti kaamerad taha- ja kõrvalevaateks. Palju on tähelepanu pööratud tööohutusele, näiteks tolmuses keskkonnas saab paigaldada kabiini õhu- ja aktiivsöefiltrid ning töökonsool on projekteeritud piisavalt minimaalne, et ei varjaks operaatori vaadet töökeskkonnale.

Sennebogeni esindaja ScanBalt Crane OÜ on alates 2000. aastast esindatud kolmes Balti riigis, olles tuntuim koostööpartner just sadamates. Ettevõtte tugevuseks on lisaks headele hüdraulilistele materjalikäsitluse masinate esindamisele suurepärane mobiilsete mehhaanikute võrk kõigis riikides, kes tulevad vajadusel kliendi juurde kohale nii hooldust kui ka remonti läbi viima.

Tutvu Sennebogeni toodetega: www.scanbaltcrane.com

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077