21. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus terviklahendus aitab ohtlikke kaupu lennutada murevabalt

Foto: Meedres Dangeerous Goods OÜ
Lennutranspordi puhul on tähtsaim aspekt ohutus. Kaitstud peavad olema nii inimeste elud, kaup, keskkond ja muidugi transpordivahendid ise.

Selleks, et transport oleks ohutu, on rahvusvahelise lennutranspordi assotsiatsioon (IATA) loonud koostöös ICAO ja riikide valitsustega IATA ohtlike kaupade transpordtimise eeskirjad, mida tuleb kõigil saatjatel, vedajatel, käitlejatel ja lennuliinidel järgida.

„Eestis olen tihtipeale kokku puutunud ettevõtetega, kes ei tea regulatsioonide olemasolust midagi, samuti ei pruugi nad isegi kursis olla, et nende transpordiks pakutav kaup võib lahterduda ohtlikuks kaubaks,“ selgitab Meedres Dangerous Goods OÜ juhatuse liige Andre Lõiv. Transpordiettevõtted võivad mõningal juhul aidata kliendil vormistada ohtliku kauba deklaratsiooni, aga seni on Eesti turul puudunud ettevõte, kes aitaks pakkuda terviklahendust. Meedres Dangerous Goods on esimene ettevõte Eestis, kes pakub nõuetekohast pakendamist, markeerimist, dokumentatsiooni vormistamist ja vajadusel vedajatega suhtlemist.

Selleks, et saatja oleks võimeline ohtlikku kaupa transportima, tuleb läbida IATA 1. ja 2. või 6. kategooria koolitus. Lisaks tuleb soetada IATA DGR raamat ja vastava kauba veoks vajalikud pakendid ning markeeringud ja kleebised. Koolitus tuleb läbida iga kahe aasta tagant ja IATA DGR eeskirjad uuenevad igal aastal, lisad ilmuvad kaks korda aastas.

„Tihtipeale on kogu ülaltoodu kliendile lihtsalt liiga kallis ja aeganõudev, kuna vastavaid koolitusi pakutakse enamasti Eestist väljaspool ja transpordimaterjalide saadavuski polnud enne meie turuletulekut kiita,“ kinnitab Lõiv.

Materjalid, nagu kütuseproovid, liitiumakud, kuivjää, hapnikugeneraatorid, aerosoolid, nakkusohtlikud (vere)proovid ja erinevad kemikaalid on kõige tavalisemad näited ohtlikest kaupadest, mida lennukitega transporditakse.

Idee Meedres Dangerous Goods loomiseks tuli Meedres OÜ omanike Andres Petuhovi ja Margus Kalda ning spetsialist Andre Lõivu juhuslikust kohtumisest, üheltpoolt oli Andrese ja Marguse ettevõttel vaja transportida kütuseproove, aga puudusid oskused kauba ettevalmistamiseks lennutranspordi jaoks. Andre on transpordi valdkonnas töötanud üle viie aasta ja sellest suurema osa on tegelenud just ohtlike kaupadega. Kuna ülaltoodud probleemi esineb igapäevaselt ja paljudel klientidel, otsustati, et hakatakse pakkuma teenust, mis teeks klientide elu oluliselt lihtsamaks. Nüüdsest saabki Eesti klient täisteenuse ohtlike kaupade transpordiks lihtsasti kätte, lisaks saab nende käest materjale kauba pakkimiseks, juhul kui klient peaks soovima ülejäänu ise teha.

Lähitulevikus plaanivad nad sama teenust laiendada ka maantee- ja merevedudele.

Rohkem infot: http://meedres.com/dangerous-goods

Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Logistikauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Tõnu TrammLogistikauudised.ee juhtTel: 52 777 80
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077